Centralna izborna komisija potvrdila konačne rezultate Općih izbora u Bosni i Hercegovini

Centralna izborna komisija je na današnjoj sjednici potvrdila rezultate Općih izbora u Bosni i Hercegovini održanih drugog oktobra ove godine.

Nakon što je Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo žalbe koje su se odnosile na ponavljanje izbora za predsjednika i potpredsjednika RS-a, Centralna izborna komisija je potvrdila konačne rezultate izbora.

Na odluke Centralne izborne komisije BiH o utvrđivanju izbornih rezultata je bilo 13 žalbi Apelacionom sudu BiH i još 11 žalbi Apelacionom odjelu Suda BiH na odluke koje se odnose na zahtjeve za ponovno brojanje. Svih 24 žalbe Sud BiH je odbio ili odbacio.

Rezultati izbora su potvrđeni za sve nivoe vlasti za koje se glasalo na Općim izborima 2022. godine. Odluka o potvrđivanju rezultata Općih izbora je donesena jednoglasno.

Članica Centralne izborne komisije Vanja Bjelica Prutina, koja je jedina glasala protiv prethodnog utvrđivanja rezultata izbora, kazala je joj kako kao pravnici ima određenih nejasnoća vezano za odluke Apelacionog vijeća, ali da će kao legalista glasati za usvajanje rezultata Općih izbora.

Potvrđeni rezultati su dostupni javnosti na internet stranici Centralne izborne komisije BiH, www.izbori.ba.

Centralna izborna komisija BiH obavjestila je sve kandidate koji su osvojili mandate na Općim izborima 2022. godine, a koji su odlučili da odbiju osvojeni mandat, da mogu lično u sjedištu Centralne izborne komisije BiH (Danijela Ozme 7, Sarajevo) potpisati Izjavu o odbijanju mandata, ukoliko žele da Centralna izborna komisija BiH dodijeli zamjenske mandate prije održavanja konstituirajućih sjednica organa vlasti u kojima su osvojili mandat.

Ovom odlukom Centralne izborne komisije i zvanično je okončana saga vezana za brojanje, prebrojavanje i brojne žalbe vezane za regularnost izbora.

Centralna izborna komisija će sada imati obavezu da delegira kandidate u skladu sa zakonskim propisima vezanim za nacionalnu zastupljenost u Narodnoj skupštini Republike Srpske, također CIK će imati obavezu i da raspodjeli delegatu u Domu naroda Federacije BiH, ukoliko se desi da nedostaje određeni broj delegata nakon što kantonalne skupštine glasaju.

Podijeli objavu

Možda vas zanima