Snijeg usporio saobraćaj širom BiH, a nastavit će padati i naredne sedmice

Na većini puteva u Bosni i Hercegovini se saobraćaj jutros odvija usporeno zbog snijega. Nastavak padavina se očekuje tokom cijelog dana sa temperaturom zraka od -4 do 2°C, na jugu i do 10°C.

Iz BIHAMK-a posebnu pažnju skreću na dionice u višim planinskim predjelima i prevojima s obzirom na to da je na ovim dionicama izuzetno otežano saobraćanje.

Prema lošim uslovima za vožnju izdvajaju se putevi: Sarajevo-Tuzla (Nišići i Karaula), Turbe-Karanovac, Bugojno-Kupres-Šuica-Livno-Kamensko, Priluka-Glamoč-Mlinište, Sarajevo-Foča (Rogoj), Jajce-Banja Luka, Novi Travnik-Bugojno, Travnik-Donji Vakuf, te šire područje Romanije.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske su istaknuli da su raspoložive službe na terenu i da su za sada svi putevi prohodni. U FBiH su putevi također prohodni, osim dionice na pravcu Rakitno – Blidinje, gdje je zbog loših uslova za vožnju jutros obustavljen saobraćaj.

Jak vjetar pravi problem sa snježnim nanosima kojih mjestimično ima na putevima Bihać – Bosanski Petrovac, Bosanski Petrovac – Oštrelj – Drvar i Posušje – Jablanica.

Na brojnim dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina učestali su odroni.

“Na svim dionicama preko prevoja za teretna vozila preporučuje se korištenje lanaca. Zbog niske temperature može se očekivati i poledica, posebno u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme”, navedeno je iz BIHAMK-a.

Loši uslovi za vožnju u Hrvatskoj su razlog za obustavljanje saobraćaja za teretna vozila preko graničnog prijelaza Izačić – Ličko Petrovo Selo.

Sutra se također najavljuje oblačno vrijeme sa susnježicom i snijegom, dok će na jugu i u nizinama biti kiše. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 0°C, na jugu do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -1 i 3°C, na jugu od 6 do 9°C.

Snijeg će nastaviti da pada i početkom sljedeće sedmice pa konačno možemo reći i da je “zvanično stigao snijeg”.

Podijeli objavu

Možda vas zanima