Protesti u Kanadi mogli bi poremetiti automobilsku industriju, Ford već zatvorio jednu fabriku

Blokada najprometnijeg graničnog mosta između Kanade i SAD-a mogla bi ozbiljno utjecati na ekonomije obje zemlje, poremetiti automobilsku industriju, poljoprivredni izvoz i uzrokovati višemilionske gubitke, saopćile su vlade ovih zemalja nakon što su protesti kamiondžija nastavljeni.

Upozorenja su stigla kada su poslovna udruženja rekla da se proizvodne fabrike u srcu automobilske industrije Sjeverne Amerike suočavaju s potencijalnim gubicima, zatvaranjem i otpuštanjima jer demonstranti “konvoja slobode” nastavljaju blokirati saobraćaj na mostu Ambassador, između gradova za proizvodnju automobila Detroita i Windsora.

“Mislim da je važno za sve u Kanadi i Sjedinjenim Državama da shvate kakav je potencijalni utjecaj ove blokade na radnike, na lanac snabdijevanja”, rekla je u srijedu sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki.

Tiff Macklem, guverner banke Kanade, rekao je: “Ako bi došlo do produženih blokada na ključnim ulaznim tačkama u Kanadu, to bi moglo imati mjerljiv utjecaj na ekonomsku aktivnost u Kanad. Već imamo napet globalni lanac snabdijevanja. Ne treba nam ovo.”

Ford je kasno u srijedu objavio da je bio prisiljen zatvoriti fabriku motora u Windsoru i smanjiti radno vrijeme u drugoj fabrici zbog blokade.

David Adams, predsjednik grupe za automobilsku industriju Global Automakers iz Kanade, rekao je za Guardian da između 5.000 i 7.000 kamiona dnevno koristi most Ambassador za isporuku automobilskih dijelova. Most je odgovoran za 27 posto ukupne trgovine Kanade i SAD.

“To je ključni granični prelaz”, rekao je.

Vozila su drugi po značaju izvozni proizvod Kanade, a SAD kupuju više od 90 posto te ponude. Poslovna udruženja upozorila su da proizvođači u regionu rizikuju da izgube 50 miliona dolara dnevno zbog kašnjenja.

U međuvremenu, stotine demonstranata i dalje protestuju u glavnom gradu Kanade, Ottawi, a ostali su blokirali i drugi međunarodni most u Alberti.

Flavio Volpe, čelnik kanadskog udruženja proizvođača automobilskih dijelova – rekao je da bi blokade, organizirane u ime kanadskih kamiondžija koji se protive obaveznim mandatima za nošenje maski – mogle rezultirati otpuštanjima upravo onih ljudi koje protesti navodno predstavljaju.

Između 50 i 75 vozila i 100 osoba bilo je uključeno u blokadu, rekla je u srijedu šefica policije u Windsoru Pam Mizuno.

Policija je više puta optužena da zatvara oči pred drskim kršenjem zakona dok se protesti šire širom zemlje.

Protestni pokret je prvobitno bio podstaknut saveznom naredbom za obaveznu vakcinaciju vozača kamiona koji prelaze granicu Kanade i SAD, ali je evoluirao u mješavinu pritužbi protiv vakcinacije, protiv mandata i protiv vlade.

Policija kaže da značajna finansijska podrška dolazi iz SAD-a, što je omogućilo demonstrantima da ostanu na mjestu.

Predstavnici konvoja rekli su da nemaju namjeru stati dok se ne ispune njihovi zahtjevi. Kasno u utorak, jedan organizator je izazvao zabrinutost komentarima da će protestni konvoj krenuti prema najnaseljenijem kanadskom gradu Torontu, ali je kasnije rekao da se samo “igrao” s policijom.

Podijeli objavu

Možda vas zanima