NATO uvrstio BiH u godišnji izvještaj: Nastavljamo političku i praktičnu podršku zemlji

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg predstavio je godišnji izvještaj ove vojnopolitičke alijanse unutar kojeg je navedena i Bosna i Hercegovina.

U osvrtu na izvještaj, Stoltenberg je pohvalio čelični otpor ukrajinskog naroda te neviđenu podršku Ukrajini koju pružaju NATO saveznici.

“Putinova invazija bila je šok i iznenađenje. To je kulminacija obrasca agresivnog djelovanja. Kada su ruski tenkovi ušli u Ukrajinu bili smo spremni. U roku od nekoliko sati aktivirali smo naše planove odbrane od Baltika do Crnog mora te smo stavili 40.000 vojnika pod komandu NATO-a”, rekao je Stoltenberg.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, naša država se spominje u nekoliko dijelova izvještaja.

“BiH i NATO imaju dugogodišnju, obostrano korisnu saradnju. Godinama je NATO podržavao reforme u BiH kroz sveobuhvatan set partnerskih alata. Bosna i Hercegovina teži da se pridruži Alijansi. NATO ostaje posvećenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine. U 2022. godini NATO je odlučio da obezbijedi dodatni paket prilagođenih mjera podrške za BiH”, navodi se u izvještaju.

Također, naglašeno je kako su lideri Alijanse obećali da se nastaviti političku i praktičnu podršku Ukrajini, ali i drugim zemljama.

“U svjetlu promijenjene sigurnosti životne sredine, lideri su se dogovorili o novim mjerama pojačavanja političke i praktične podrške partnerima, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Gruziju i Moldaviju”, poručili su.

Podijeli objavu

Možda vas zanima