Putin: Spremni smo na vojno-tehničke mjere ako se NATO približi

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ocijenio je da je širenje NATO-a na istok “posljedica euforije poslije pobjede u Hladnom ratu i pogrešne procjene”.

Putin je na sjednici kolegija Ministarstva odbrane u proširenom sastavu, rekao da je Rusija spremna preduzeti vojno-tehničke mjere ako se NATO približi njenim granicama.

Ustvrdio je da se NATO širio na istok poslije Hladnog rata, uprkos “gotovo savezničkim odnosima između Moskve i Zapada u to vrijeme”.

Podsjetimo, zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je danas da NATO i zapadne zemlje ne bi trebale ignorisati zabrinutost Moskve za sigurnost te da bi se trebale pridržavati liste zahtjeva koje je Rusija objavila prije nekoliko dana.

Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije je prošle sedmice objavilo dva dokumenta u kojima se od NATO saveza traži da se suzdrži od širenja na istočnu Evropu, zemlje Kavkaza i centralnu Aziju. Iako su čelnici NATO-a odbacili zahtjeve, Rjabkov je poručio kako NATO ne bi trebao ignorisati mišljenje Rusije.

Podijeli objavu

Možda vas zanima