Putin: Za sukob u Ukrajini Rusija nije krivac, Ukrajinci su naša braća

Ruski predsjednik Vladimir Putin smatra da Rusija nije kriva za rat u Ukrajini, dodajući da obje zemlje “dijele tragediju”. Tokom televizijskog obraćanja s visokim vojnim dužnosnicima, ruski predsjednik je rekao da Ukrajince i dalje doživljava kao “bratski narod”.

Prema njegovim riječima sukob je “rezultat politike trećih zemalja”, a ne ruske politike. Teorija koja implicira da je širenje NATO-a na istok uzrok.

Predsjednik Putin je kazao da je Zapad “isprao mozak” postsovjetskim republikama, počevši od Ukrajine.

“Godinama smo pokušavali graditi dobrosusjedske odnose s Ukrajinom, nudili kredite i jeftinu energiju, ali nije išlo. Nemate nas što optužiti, Ukrajince smo uvijek doživljavali kao bratski narod i još uvijek tako mislim. Ovo što se sada događa je tragedija, ali nismo mi krivi”, kazao je Putin.

Tokom obraćanja vojni dužnosnici obećali su nastavak takozvane “specijalne vojne operacije” u 2023. godini. Predsjednik Putin je dodao da nema ograničenja u iznosu novca koji je Rusija spremna potrošiti.

Ministar odbrane Sergej Šojgu predložio je povećanje dobne granice za obvezno služenje ruske vojske. Prema sadašnjem zakonu, Rusi u dobi od 18 do 27 godina mogu biti pozvani na obveznu vojnu službu, Šojgu sada predlaže da se to odnosi na građane od 21 do 30 godina.

Šojgu je također najavio planove za uspostavu baza u dva lučka grada, Berdjansk i Mariupolj, zauzeta tokom ruske ofanzive.

Podijeli objavu

Možda vas zanima