Danas sjednica Vlade Srbije na temu Kosova, Vučić će se obratiti građanima

Vlada Srbije održat će danas sjednicu u Beogradu, kojoj će prisustvovati i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Očekuje se da će Vučić izvjestiti vladu o pregovorima sa visokom zapadnom delegacijom i prijedlogu sporazuma sa Prištinom koji je Srbiji ponuđen, ali nije javan.

Sjednica će početi u 11:00 sati u zgradi Vlade Srbije.

Vučić će se večeras u 20:00 sati obratiti građanima Srbije, a mediji prenose da će govoriti o njemačko-francuskoj platformi za Kosovo.

U Prištini i Beogradu u petak, 20. januara, boravili su specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, zamjenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, savjetnici za vanjsku i sigurnosnu politiku predsjednika Francuske i kancelara Njemačke, Emanuelo Bon i Jens Pletner i diplomatski savjetnik predsjednika Vlade Italije Frančesko Tal.

Vučić je poslije sastanka izjavio da je srpska strana zatražila od predstavnika SAD-a, Italije, Francuske, Njemačke i specijalnog predstavnika za dijalog EU Miroslava Lajčaka da pomognu u prevazilaženju turbulencija na Kosovu.

“Smatramo da je krajnje vrijeme da se formira Zajednica srpskih opština koja je ne samo obećana već i potpisana prije 10 godina. To je pitanje hitnosti, jer tek posle toga je moguć razgovor i povratak u institucije i kakva takva normalizacija situacije”, istakao je Vučić.

On je tada rekao da se kao predsjednik Srbije nedvosmisleno suočio sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju ukoliko se ne bi saglasili sa predloženim planom, te je najavio konsultacije sa Vladom, Skupštinom i ostalim.

Iz kabineta premijera Kosova Albina Kurtija u petak je saopšteno da je razgovarano o francusko-njemačkom prijedlogu za koji je Kurti rekao da čini dobru osnovu za sporazum.

Kurti smatra da evropski prijedlog čini dobru osnovu za dalju diskusiju kako bi se krenulo napred ka punoj normalizaciji odnosa “sa uzajamnim priznavanjem u centru”.

Podijeli objavu

Možda vas zanima