Sutra vrhunac ledenog talasa u BiH, temperature do -18 stepeni

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je prognozu vremena za naredne dvije sedmice.

Kako se ističe, vikend su obilježile niske jutarnje temperature zraka i slab snijeg. Zimski uslovi se nastavljaju i u zadnjoj sedmici januara širom Bosne i Hercegovine, a naručito u sjevernim i centralnim područjima.

“Osim jako niskih jutarnjih temperatura, moguća je i pokoja pahulja snijega u Bosni. Na području Hercegovine preovladavat će umjereno oblačno i djelimično sunčano vrijeme. Vrhunac hladnog vala je u utorak (25. januara), kada se u pojedinim područjima minimalne temperature očekuju i do -18 celzija”, navodi se.

Od sredine sedmice temperature će biti u porastu tako da će i u Bosni tokom dana imati pozitivan predznak. Vjetar slab sjevernog smjera će od srijede preći u južni smjer.

“Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od -8 do -3 stepena u Bosni, na jugu zemlje do 0. Najviše dnevne temperature između -4 i 2 u Bosni, u Hercegovini 8 stepeni. Temperature će tokom sedmice lagano rasti tako da maksimalne mogu dosezati i do 12 celzija”, stoji u prognozi.

Početkom februara prema dostupnim prognostičkim materijalima očekuje se oblačno i nestabilno vrijeme. Vremenske prilike će biti primjerene godišnjem dobu na kalendaru. U većini krajeva u Bosni je izvjestan snijeg, a na području južne Hercegovine kiša.

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od -8 i -3 celzija u Bosni, 4 u Hercegovini. Maksimalne dnevne temperature varirat će između -5 i 0 stepeni u Bosni do 6 u Hercegovini.

Podijeli objavu

Možda vas zanima