Ruski hakeri pokušali provaliti u mrežu FBI

Američki zvaničnici saopćili su da je Federalni istražni biro (FBI) jučer uspio vratiti kontrolu nad hiljadama rutera i firewall uređaja od ruskih vojnih hakera.

Ruski špijuni su pokušajem hakovanja htjeli uspostaviti komunikaciju s Moskvom.

“Srećom, uspjeli smo poremetiti ovaj botnet prije nego što se mogao koristiti”, rekao je američki državni tužilac Merrick Garland.

Botnet je mreža koja nastaje isključivo da bi donijela ogromnu korist hakerima stoji stoje iza nje.

Ciljani botnet je kontroliran putem zlonamjernog softvera nazvanog Cyclops Blink, koji su agencije za kibernetičku odbranu SAD-a i Velike Britanije javno pripisali “Sandwormu”, navodno jednom od hakerskih timova ruske vojne obavještajne službe koji je više puta optužen za izvođenje cyber napada.

“Uklonili smo zlonamjerni softver sa uređaja koje koriste hiljade uglavnom malih preduzeća za sigurnost mreže širom svijeta. Zatvorili smo vrata na koja su Rusi ušli”, saopćili su američki zvaničnici.

Hakerski napad je uslijedio usred novih sankcija koje je Amerika jučer uvela Rusiji.

Sankcije će biti uvedene u koordinaciji sa članicama G7 zemalja i Evropskom unijom.

Novi paket sankcija će zabraniti sve nove investicije američkih građana u Rusiji, povećati sankcije finansijskim institucijama i državnim preduzećima u Rusiji i sankcionisati zvaničnike ruske vlade i članove njihovih porodica.

Podijeli objavu

Možda vas zanima