SAD zvanično optužile ruske snage da su Ukrajini počinile ratne zločine

Državni sekretar Antony Blinken rekao je u srijedu da SAD procjenjuju da su ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini i da će raditi na tome da ih pozovu na odgovornost.

“Danas mogu objaviti da, na osnovu trenutno dostupnih informacija, američka vlada procjenjuje da su pripadnici ruskih snaga počinili ratne zločine u Ukrajini”, rekao je Blinken u saopćenju u srijedu.

“Vidjeli smo brojne vjerodostojne izvještaje o neselektivnim napadima i napadima namjerno usmjerenim na civile, kao i o drugim zločinima”, rekao je Blinken.

Pojasnio je kako su ruske snage uništile stambene zgrade, škole, bolnice, kritičnu infrastrukturu, civilna vozila, trgovačke centre i ambulantna vozila, ostavljajući hiljade nedužnih civila ubijenih ili ranjenih.

“Mnoga mjesta na koja su ruske snage pogodile jasno su identifikovana kao objekti u upotrebi civila”, dodao je.

Blinken je citirao izvještaje o nekoliko incidenata u opkoljenom Mariupolju, poput bombardovanja porodilišta i granate koja je pogodila pozorište u Mariupolju, gdje je velikim slovima vidljivim iz vazduha bilo ispisano “deti” – što je ruski izraz za riječ “djeca”.

Rekao je i da su snage ruskog predsjednika Vladimira Putina koristile istu taktiku u Čečeniji i Siriji “gdje su pojačale svoje bombardovanje gradova kako bi slomile volju naroda”.

Prema riječima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, oko 100.000 civila ostaje u Mariupolju “u neljudskim uvjetima, pod punom blokadom, bez hrane, bez vode, bez lijekova i pod stalnim granatiranjem, pod stalnim bombardovanjem”.

“Pokušavamo da organizujemo stabilne humanitarne koridore za stanovnike Mariupolja, ali skoro sve naše pokušaje, nažalost, osujećuju ruski okupatori, granatiranjem ili namjernim terorom”, rekao je Zelenski.

Saopštenje državnog sekretara SAD-a dolazi dan nakon što je Ministarstvo odbrane saopštilo da je “ustanovilo jasne dokaze da su Rusi tokom posljednjih sedam dana namjerno gađali civilnu infrastrukturu”.

Blinken i predsjednik Biden putuju u srijedu u Brisel na samit NATO-a o Ukrajini. Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će se Zelenski obratiti svjetskim liderima koji se okupe u četvrtak na vanrednom sastanku alijanse.

Podijeli objavu

Možda vas zanima