Šef ukrajinske obavještajne službe tvrdi da Putin koristi tri dvojnika

Ruski predsjednik Vladimir Putin koristi dvojnike koji su bili podvrgnuti plastičnim operacijama, rekao je ukrajinski general Kyrylo Budanov za britanski Daily Mail.

U ekskluzivnom intervjuu za Daily Mail Budanov je rekao da je ukrajinska vlada toliko zbunjena stalnim vojnim pogreškama Rusije u njihovoj invaziji koja je u toku da su se mnogi pitali donosi li Putin još uvijek ključne odluke.

“Bez obzira koliko je loš” Putin, “nije bio idiot”, rekao je general, koji je i šef ukrajinske vojne obavještajne službe, dodajući da ruski ratni plan “ne slijedi nikakvu logiku”.

“Veliko je pitanje postoji li pravi Putin još uvijek”, rekao je, tvrdeći da su ukrajinski obavještajci otkrili dvojnike koji su korišteni da zamijene Putina u “posebnim prilikama”.

To je sada “uobičajena praksa”, rekao je general. “Znamo konkretno za tri osobe koje se stalno pojavljuju, ali koliko ih je, ne znamo. Svi su radili plastične operacije kako bi izgledali jednako. Jedina stvar koja ih odaje je njihova visina. To se vidi na slikama i videima. Također gestikuliranje, govor tijela i ušne resice, jer su jedinstveni za svaku osobu.”

Budanov je izjavio da su u Moskvi “promjene neizbježne”, te da je smjena predsjednika Putina u interesu “cijelog civilizovanog svijeta”. Također je pozvao Veliku Britaniju da pomogne “ubrzati događaje koji će se ionako dogoditi”.

Obraćajući se britanskim novinama, rekao je: “Zahvalni smo na pomoći koju vaša vlada pruža. Nadamo se da će Ujedinjeno Kraljevstvo ne samo nastaviti političku, gospodarsku i vojnu podršku, već da će je i povećati. Akutno su nam potrebni sistemi protuzračne odbrane.”

Kao bivšeg operativca specijalnih snaga imenovanog za šefa vojne obavještajne službe, generala Budanova ruski državni mediji povezuju s tajnim operacijama na Krimu, a Budanov je za Daily Mail rekao: “Oni (Rusija) me službeno nazivaju javnim neprijateljem broj jedan.”

Budanov je ranije iznio tvrdnje u vezi s glasinama da Putin koristi tjelesne dvojnike. U augustu je izjavio da je ruski predsjednik koristio dvojnike na javnim izlascima kako bi sakrio zdravstvene probleme, probleme o kojima se naširoko raspravljalo na društvenim medijima, ali su ih analitičari i dužnosnici u Washingtonu odbacili.

“Slika, recimo, ušiju je drugačija”, rekao je Budanov za Newsweek u augustu, nakon objavljivanja slika Putina na sastanku s turskim čelnikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Upotreba dvojnika od strane zloglasnih svjetskih vođa nije bez presedana.

Bivši irački predsjednik Saddam Hussein navodno je imao nizdvojnika, prema američkim vojnim dužnosnicima, što je dovelo do toga da se ministar odbrane Donald H. Rumsfeld morao pozabaviti sumnjom jesu li SAD doista zarobile Saddama Husseina 2003.godine, a ne jednog od njegovih mamaca .

“Znajući da su njegovi dvojnici koristili plastičnu operaciju i da su vrlo lako mogli napraviti duple tetovaže i rupe od metaka i razne stvari poput madeža zbog kojih bi izgledalo da su Saddam Hussein, donesena je odluka da se on javno identificira”, rekao je Rumsfeld tokom sastanka u Pentagonu 2004. godine

Josip Staljin, bivši vođa SSSR-a, također je bio poznat po korištenju dvojnika , s jednim mamcem, poznatim samo kao “Rašid”, navodno je regrutiran da sjedi umjesto diktatora na banketima i sastancima.

Kim Jong-un je još jedan diktator poznat po tome što ima niz dvojnika u svojim zaposlenicima, a videosnimke njegovog susreta s dva vojnika naširoko su objavljene u međunarodnim novinama 2017. godine.

Podijeli objavu

Možda vas zanima