State Department: SAD će podržati bilo koju odluku visokog predstavnika

Američki State Department oglasio se povodom najava da bi visoki predstavnik mogao nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH, prenosi Glas Amerike.

Do sada OHR nije ništa službeno potvrdio, a vlade kvinte (SAD, Velika Britanija, Italija, Francuska i Njemačka) nisu izrazile stav.

Povodom te šutnje, Glas Amerike se obratio State Departmentu za službeni stav Vlade SAD-a.

“Odluke o korištenju Bonskih ovlasti daju se isključivo visokom predstavniku. On će izabrati hoće li, kada i kako ih koristit”, poručio je glasnogovornik State Departmenta, te dodao da će SAD podržati “bilo koju odluku koju visoki predstavnik donese”.

Glasnogovornik je odbio komentirati detalje eventualnih reformi.

“U ovom trenutku nećemo komentarisati potencijalne reforme koje se navode u medijima. Ponavljamo, odluka o korištenju Bonskih ovlasti je isključiva nadležnost Ureda visokog predstavnika”, navodi se u odgovoru.

Još uvijek nije poznat cjelokupni sadržaj pripremljene odluke visokog predstavnika, međutim, dijelovi dokumenta su do sada procurili u javnost.

Za razliku od suzdržanog stava State Departmenta, pojedini članovi Evropskog parlamenta se nisu ustručavali da kritiziraju navodni nacrt koji su mediji prenijeli, pogotovo kada je u pitanju cenzus od tri posto za biranje delegata u Domu narodu Federacije BiH.

Članovi Bundestaga, njemačkog parlamenta u kojem je Schmidt bio zastupnik skoro 30 godina, također su iznijeli kritike.

Schmidt namjerava uvesti cenzus od tri posto za delegate koji se iz kantona biraju u Dom naroda Federacije.

Također, za izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH sada će biti potrebna podrška 8 delegata, za razliku od prijašnjih 6, u svakom klubu konstitutivnih naroda u Domu naroda FBiH.

Dragan Čović i Andrej Plenković, predsjednici sestrinskih stranaka HDZ-a iz BiH i Hrvatske, ipak imaju pozitivno mišljenje o najavljenim reformama. Zbog mogućnosti nametanja spomenutih izmjena izbornog zakona u Sarajevu su jučer održani veliki protesti ispred zgrade OHR-a, a sve je proteklo mirno i bez incidenata.

Podijeli objavu

Možda vas zanima