Sud BiH ponovo odgodio izvršenje presude za vraćanje višemilionskog duga RS-u

Sud BiH ponovo je odgodio izvršenje pravosnažne presude po kojoj Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH treba Republici Srpskoj da isplati 30 miliona maraka sa kamatom.

Ministrica finansija Zora Vidović je poručila da je dobila informaciju od Pravobranilaštva BiH da je Sud BiH ponovo odgodio izvršenje pravosnažne presude i to do 18. juna 2024. godine.

“Na tu najnoviju sudsku odluku, koju smo uspjeli dobiti preko Pravobranilaštva BiH, već smo se žalili. Vidjet ćemo šta će biti i da li će ovaj put biti ikakvog efekta od podnesene žalbe”, rekla je ministrica finansija RS-a Zora Vidović.

Poručila je da se ovakve stvari zasigurno u svijetu nigdje ne dešavaju te da Sud svoju izvršnu presudu odgađa “po ko zna koji put”.

“Mi zaista više i ne znamo kome bismo se žalili. Pisali smo već Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH, ali i na adrese drugih institucija. Ovo je nepodnošljivo. Ne znam kako da naplatimo ono što je sam Sud presudio”, rekla je.

Vidović je naglasila da je pomenuta suma novca, odnosno 30 miliona sa kamatom koje RS treba da dobije, već izgubila mnogo na vrijednosti.

“Taj novac je sada 30 posto manje vrijednosti nego što je bio godinu ranije. Novac će nastaviti da gubi na vrijednosti. Ovakvo pravosuđe i odgađanje izvršenja odluka ne može da služi nikom na čast”, rekla je za “Glas Srpske” ministrica Vidović.

Na osnovu pravosnažne presude Suda BiH za izmirenje duga po osnovu raspodjele prihoda za 2009. i 2010. godinu, UIO je obavezana da isplati RS-u oko 30 miliona maraka sa kamatom.

Podijeli objavu

Možda vas zanima