Fahrudin Solak je planirao danas svjedočiti u svoju korist, no suđenje je otkazano

Suđenje u predmetu “Novalić i drugi” zbog sumnji na malverzacije prilikom kupovine respiratora za Vladu FBiH tokom pandemije je odgođeno.

Suđenje je počelo početkom prošle godine, tužlaštvo je izvelo svoje svjedoke, a u toku je svjedočenje odbrana.

Na prethodnom suđenju svjedoci su govorili u korist odbrane suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka. Donesen je respirator na suđenje, posuđen sa KCUS-a, a kako bi demonstrirali rad istog.

Na ročištu je bilo poprilično zanimljivo i zbog rasprave između tužioca i sudije, ali i uvijek napetog unakrsnog ispitivanja svjedoka i tužilaštva.

Tada je najavljeno da će na sljedećem suđenju svjedočiti i sam Fahrudin Solak, što mu je sudija Branko Perić savjetovao da ne radi.

“To je pravo optuženog, ali morate znati da ćete biti podvrgavani pitanjima koja neće ići Vama u korist. Trebalo bi dobro razmisliti hoće li to biti u Vašem interesu. To je jedna vrsta rizika”, kazao je sudija Perić.

Solak je na to zaključio da on nema šta kriti međutim, suđenje je odgođeno pa stoga nećemo čuti Solakovo svjedočenje ovaj put. Nije poznat razlog odgađanja, ali isto se događalo i ranije, uglavnom iz zdravstvenih razloga i slično.

Podsjetimo, zbog sumnje na zloupotrebu položaja prilikom kupovine 100 respiratora iz Kine za potrebe Vlade FBiH tokom pandemije, optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, pomenuti Fahrudin Solak, direktor Srebrne maline, firme koja je nabavila respiratore Fikret Hodžić i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima