Poljoprivrednici iz RS-a se žale da im prekomjerni uvoz remeti proizvodnju

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković upozorio je da farmeri ne mogu opstati u otežanim tržišnim uslovima kada su izrazito visoke cijene žitarica i evidentan prekomjeran uvoz mesa.

“Nas muči prekomjerni uvoz. To je gorući problem. Primijetno je poskupljenje mesa u mesarama i tržnim centrima, ali to ne prati i povećanje cijena žive mjere. Tako da je ponovo uvoz onaj koji remeti poljoprivrednu proizvodnju u ovakvim otežanim uslovima”, naveo je Marinković.

On kaže Srni da uzgajivači ne mogu biti optimistični za naredni period uz izrazito visoku cijenu sojine sačme kao osnove za pripremanje stočne hrane.

Marinković kaže da poljoprivredni proizvođači apeluju na nadležne da zaštite domaću proizvodnju i traže da se taj problem konačno stavi na listu prioriteta i riješi.

On napominje da pojedine države u EU i u okruženju već realizuju planove pomoći poljoprivrednim proizvođačima, jer su potpuno svjesni energetske krize u svijetu koja je u direktnoj vezi sa poskupljenjem mineralnog đubriva.

“Vidjeli smo da vodeći proizvođači mineralnih đubriva ne mogu doći ni do sirovina. S obzirom na visoku cijenu gasa koji učestvuje u toj proizvodnji, možemo očekivati da u ovoj godini neće biti pojeftinjenja mineralnih đubriva”, rekao je on.

Marinković smatra da države moraju da nađu mehanizme da subvencionišu komponente koje su neophodne za pravilnu sjetvu i za obezbjeđenje profita za poljoprivredne proizvođače.

Podijeli objavu

Možda vas zanima