Tužilaštvo ZDK negira bilo kakvu političku pozadinu u slučaju Zenicatrans

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona oštro demantuje navode koji su se tokom jučerašnjeg dana, pojavili u pojedinim medijima, a u kojima se navodi da određene političke opcije imaju uticaj na rad ove institucije kada je u pitanju vođenje tužilaštva kao i vođenje postupka protiv Fuada Kasumovića, a vezano za predmet JKP Zenicatrans prevoz-putnika d.d. Zenica.

U saopćenju objavljenom na stranici Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona stoji da kantonalna tužiteljica Adina Karadža postupa u predmetu u kom je istraga je otvorena protiv 11 osoba zbog sumnje da su počinjena krivična djela Organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, Prouzrokovanje stečaja, Oštećenje povjerilaca i Nesavjestan rad u službi propisana Krivičnim zakonom FBiH.

“Imenovana tužiteljica ističe da radi časno, pošteno, savjesno, zakonito i samostalno, bez bilo čijeg uticaja, isključivo na osnovu dokaza koje je prikupila tokom trajanja istrage. Posebno ističe da na nju ne može uticati ni zakonodavna, ni izvršna vlast, niti bilo koja politička opcija u BiH, kako u radu na konkretnom predmetu tako i u radu na bilo kom drugom predmetu”, poručili su iz Tužilaštva ZDK.

Dodaju da se odbijaju bilo kakve insinuacije koje se pojavljuju u medijima, a koje se tiču uticaja stranaka SDA, A-SDA, HDZ ili bilo koje druge političke opcije, na rad postupajuće tužiteljice, a posebno glavne tužiteljice ovog tužilaštva.

“Sa takvim člancima pojedini mediji obmanjuju javnost i dovode u pitanje njihov integritet, što ovo tužilaštvo neće dozvoliti i koristit će pravne mehanizme zaštite protiv takvih medija”, poručili su iz ove institucije.

Podijeli objavu

Možda vas zanima