U akciji “Zenicatrans” uhapšeno 11 osoba koje se nalaze u prostorijama SIPA-e

U operativnoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu je nakon pretresa 11 objekata na području Zenice, uhapšeno 11 osoba, a izuzeti su predmeti koji mogu poslužiti kao dokazni materijal.

Iz SIPA-e su saopćili da su okončali pretrese na 11 lokacija na području Zenice, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, oštećenje povjerilaca, prouzrokovanje stečaja i nesavjestan rad u službi, propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

“U operativnoj akcija “Zenicatrans” policijski službenici SIPA-e lišili su slobode 11 osoba”, potvrđeno je iz SIPA-e.

Nezvanično, osim gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, uhapšeni su još i bivši gradski pravobranilac Zlatko Osmanović, bivši direktor Zenicatransa Besim Husaković, kao i bivši predsjednik Nadzornog odbora tog preduzeća Vahdet Drino te drugi.

“Osobe lišene slobode sprovedena su u službene prostorije SIPA-e i nad njima je u toku kriminalistička obrada. Nakon okončanja navedenih radnji, lica lišena slobode biće predata u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona”, rečeno je iz SIPA-e.

Prilikom pretresa stambenih i službenih prostorija pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Akcija SIPA-er ezultat je višemjesečne istrage protiv Fuada Kasumovića i drugih koji su osumnjičeni za krivična djela koja se dovode u vezu s poslovanjem Zenicatransa.

Podijeli objavu

Možda vas zanima