Von der Leyen zabrinuta zbog Bidenovog Zakona o klimatskim promjenama: EU mora djelovati

Sjedinjene Američke Države donijele su ranije tokom ove godine Zakon o klimatskim promjenama, a evropski zvaničnici na taj akt gledaju kao na konkurenciju smatrajući da će donijeti problem poslovanju kompanija.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kaže se EU mora da se pozabaviti “izobličenjem” stvorenim američkim planom vrijednim 430 milijardi dolara za podsticanje tehnologija pogodnih za klimu.
Neke članice EU kritikovale su američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA), što je izazvalo strah od trgovinskog rata.

Postoji zabrinutost da bi poreske olakšice mogle odvući kompanije iz EU i dovesti u nepovoljan položaj evropske kompanije.

Von der Leyen rekla je da bi EU trebala “prilagoditi vlastita pravila”.

“Konkurencija je dobra… ali ovo takmičenje mora poštovati jednake uslove,” rekla je ona tokom govora u Belgiji.

Prema IRA-i, američki potrošači će dobiti poticaje da kupuju nove i rabljene električne automobile, da griju svoje domove toplotnim pumpama, pa čak i kuhaju hranu pomoću električne indukcije.

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je to historijskom akcijom koju je njegova zemlja poduzela u borbi protiv klimatske krize.

Ali, evropski saveznici to doživljavaju kao antikonkurentnu i prijetnju evropskim radnim mjestima, posebno u energetskom i automobilskom sektoru.

Gospođa von der Leyen rekla je da EU mora raditi sa SAD “na rješavanju nekih od najzabrinjavajućih aspekata zakona”.

Ona je dodala da EU također mora “prilagoditi” svoja pravila o državnoj pomoći kako bi podstakla javna ulaganja u ekološku tranziciju.

Novi zakon je pokrenut tokom putovanja francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u Washington koji se prethodne sedmice sastao sa Bidenom.

Američki predsjednik je rekao da bi moglo doći do “izmjena” kako bi se evropskim firmama olakšalo da imaju koristi od paketa subvencija.

“Nikada nisam namjeravao da isključim ljude koji su sarađivali s nama. To nije bila namjera. Ponovo smo u poslu, Evropa je ponovo u poslu. I nastavićemo da otvaramo proizvodna radna mesta u Americi, ali ne na štetu Evrope”, rekao je Biden.

Podijeli objavu

Možda vas zanima