Ukrajinske snage kod Harkova prodrle 50 kilometara u dubinu teritorija, najbrži napredak do sad

Čini se da se ruska vojska muči da zaustavi ukrajinsku kontraofanzivu oko Harkova nakon što je zvanični Kijev saopćio da je ukrajinska vojska napredovala 50 kilometara u proboju koji uključuje tenkove i artiljeriju, piše The Moscow Times.

“Tokom odbrambenih operacija za vraćanje izgubljene teritorije u pravcu Harkova, od početka sedmice, ukrajinske oružane snage prodrle su u neprijateljske linije na dubini do 50 kilometara”, rekao je ukrajinski brigadni general Oleksij Gromov na brifingu u Kijevu”, prenio je Reuters.

Čini se da nepotvrđeni snimci koje su podijelili ruski Telegram kanali prikazuju uništena ruska oklopna vozila u zoni ukrajinskog napredovanja, kao i ukrajinske trupe u blizini Balaklije, strateški važnog grada s prijeratnim stanovništvom od 27.000.

General Gromov je također rekao da je Ukrajina ponovo zauzela oko 700 kvadratnih kilometara teritorije i na istoku i na jugu zemlje, navodi Reuters.

Ako je istina, brzina ukrajinskog napredovanja u blizini Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini, učinila bi to najbržim i najuspješnijim napadom bilo koje strane u posljednjih pet mjeseci borbi, prema vojnom analitičaru Robu Leeju.

“Ofanziva (Ruske) na Donbas bila je daleko sporija i nije bilo nikakvih prodora koji bi doveli do brzog i dubokog napredovanja”, napisao je Li na Twitteru.

Dok su ruski i ukrajinski zvaničnici ostali tihi o dešavanjima na prvoj liniji fronta, izgledalo je da je američki ministar odbrane Lloyd Austin hvalio ukrajinsko napredovanje tokom posjete Njemačkoj u četvrtak, najavljujući još jednu tranšu vojne podrške Kijevu.

“Vidimo vidljiv uspjeh naših zajedničkih napora na bojnom polju,” rekao je.

Ruske snage su u srijedu pretrpjele 76 gubitaka u opremi, prema analitičkom projektu Oryx, od čega se procjenjuje da se 70 posto dogodilo u područjima oko Harkova.

Vitaliy Ganchev, šef administracije koju je postavila Moskva u okupiranim područjima regije Harkov, rekao je ranije u četvrtak da Ukrajina nije uspjela opkoliti Balakliju.

“Grad je pod našom kontrolom”, rekao je Gančev, prenosi državna novinska agencija RIA Novosti.

Međutim, kasnije su se pojavili medijski izvještaji da su se ruske snage povukle iz Balaklije, a video snimci pokazuju ukrajinske zastave po zgradama u gradu.

Neki analitičari predviđaju da bi krajnji ukrajinski cilj mogao biti Kupijansk, grad 76 kilometara sjeveroistočno od Balaklije koji služi kao logističko središte za ruske snage.

Fotografija koju je kasno u četvrtak objavio proukrajinski Telegram prikazuje ukrajinskog vojnika na periferiji grada Ševčenkove, oko 35 kilometara od Kupijanska.

Ukrajinsko zauzimanje Kupijanska, koji se prostire na rijeci Oskil, ugrozilo bi ruske linije snabdijevanja trupama koje se nalaze južnije oko grada Izjuma.

U pokušaju da osujeti ukrajinsku ofanzivu, Moskva je navodno rasporedila padobranske jedinice i avione oko Balaklije, koja je ostavljena lagano branjena nakon što je Rusija pojačala svoje vojno prisustvo u južnoj Ukrajini posljednjih sedmica.

“Ove sedmice imamo dobre vijesti iz (regije) Harkova”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom noćnom obraćanju u srijedu, dodajući da “sada nije pravo vrijeme da imenujemo ona naselja u koja se vratila ukrajinska zastava”.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima