Vijeće ministara BiH danas zasjeda: Na stolu budžet, plate, regresi, ali i električni automobili

Sjednica Vijeća ministara BiH zakazana je za danas s početkom od 10:30 sati, a na dnevnom redu se, između ostalog, nalazi i tačka o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu, ali i o visini osnovice za obračun plata u 2023. godini te iznosu regresa.

Na dnevnom redu sjednice koji je predložila predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, a koji se sastoji od 42 tačke, uvršten je nacrt budžeta za 2023. godinu. Budžet institucija BiH bi trebao iznositi oko 1,315 milijardi KM, s obzirom na to da je to okvir za finansiranje institucija BiH koji je prije nekoliko dana prihvatilo Fiskalno vijeće BiH.

Radi se o iznosu koji je nešto niži u odnosu na onaj koji je predložio bivši ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ), a koji je bio predvidio i to da osnovica za obračun plata bude povećana na 630 KM.

Također, na dnevnom redu nalazi se i tačka o prijedlogu odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. decembra tekuće godine.

Osim toga, Vijeće ministara BiH trebalo bi danas odlučiti o davanju suglasnosti za imenovanje dobrambenog atašea Republike Austrije u Bosni i Hercegovini, a cjelokupni dnevni red možete pogledati na zvaničnom sajtu Vijeća ministara BiH. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima