Escobar najavio sankcije: Dodik ima veoma malu podršku javnosti i to ćemo iskoristit

Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar danas je pred Odborom za vanjske poslove Predstavničkog doma Kongresa, između ostalog, kazao da Milorad Dodik nema veliku podršku javnosti za svoje postupke i da će to kapitalizirati.

Escobar je kazao da su potezi Dodika ilegalni i destabilizirajući te da je pozvao političke lidere u BiH da ne odgovaraju na njegovu retoriku i dodatno zaoštravaju situaciju. Govoreći o narednim potezima međunarodne zajednice kazao je da postoji mogućnost sankcija.

“Imamo ostale alate, uključujući sankcije koje smo pripremili da iskoristimo u cilju da zaustavimo dodatno ugrožavanje teritorijalnog integriteta BiH”, kazao je Escobar.

Istakao je da s malim izuzetkom Dodik ima ograničenu podršku za ovo što radi, uključujući i malu podršku javnosti.

“To ćemo iskoristiti”, rekao je.

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Države su pružile preko 2,4 milijarde dolara pomoći regionu u protekloj deceniji, a samo u fiskalnoj 2021. godini izdvojeno je preko 145 miliona dolara za pomoć Zapadnom Balkanu na njegovom evropskom putu.

Escobar se osvrnuo i na moguće ekonomske integracije zeamlja Zapadnog Balkana.

“Podržavamo sve inicijative koje ekonomski integrišu zemlje Zapadnog Balkana. Integracije se dešavaju i nastavit će se dešavati. Lideri tri zemlje koji su potpisali inicijativu Open Balkan uvjerili su nas da je otvorena za svih šest zemalja zapadnog Balkana i vjerujemo im, zapravo ne može uspjeti bez ostale tri. Smatramo da su Otvoreni Balkan i Berlinski proces komplementarne inicijative”, rekao je Escobar.

Govoreći o prijetnji Rusije rekao je da ona malo može ponuditi regionu.

“Oni ne obezbjeđuju investicije i razvoj, jedino što mogu ponuditi su podjele i etničke tenzije i u tome su izuzetno posvećeni kako bi potkopali multietničnosti i demokratiju u ovim zemljama”, rekao je Escobar.

Podijeli objavu

Možda vas zanima