Vikend donosi novi snijeg u BiH, vozači se pozivaju na oprez zbog padavina

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) javlja kako će ovaj vikend širom Bosne i Hercegovine padati snijeg, a da u nekim dijelovima BiH možemo očekivati i jake udare vjetra.

Danas (11. decembar) će u BiH biti oblačno vrijeme, a širom zemlje će padati susnježica i snijeg, a u nizinama može padati i kiša. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. Povremeno će biti jakih udara vjetra. Temperatura zraka većinom između 0 i 4 stepeni, na jugu zemlje od 6 do 10 stepeni celzija.

Već sutra se očekuje pretežno oblačno vrijeme prije podne, a snijeg će padati u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. U drugoj polovini dana postepeno smanjenje oblačnosti sa sjeverozapada i juga prema istoku zemlje. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Povremeno će biti jakih udara vjetra. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 2 stepeni, na jugu zemlje od 4 do 7 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 0 i 4 stepeni, na jugu zemlje do 9 stepeni celzija.

Početak nove sedmice (13. decembar) obilježit će umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini će biti sunčano. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 1 stepeni, na jugu zemlje do 4 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 1 i 5 stepeni, na jugu zemlje do 9 stepeni celzija.

BIHAMK: Zbog novih sniježnih padavina usporeno se saobraća u višim predjelima, kao i na planinskim prevojima. Izdvajamo putne pravce: Travnik-Donji Vakuf, Bugojno-Kupres, Trnovo-Foča, Sarajevo-Rogatica, Ključ-Bihać, Bosanski Petrovac-Drvar, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad, Livno-Kupres, Vlasenica-Han Pijesak i Posušje-Jablanica

Na putevima u nižim predjelima saobraća se po pretežno mokrom kolovozu. Moguća je mjestimična poledica, posebno na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje ili kamenja. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23:30-04:30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Jablanica-Mostar (Komadinovo vrelo do mosta Begića i Begovića), Blažuj-Gromiljak (Radanovići), Doboj-Gračanica (u Klokotnici), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta.

Podijeli objavu

Možda vas zanima