Glavna sestra SKB-a Mostar: Mi nažalost školujemo medicinske sestre za inostranstvo

Iako zdravstveni radnici masovno napuštaju našu zemlju i odlaze u neku od evropskih zemalja koja im nudi bolje uslove rada Sveučilišna klinička bolnica Mostar ne oskudijeva medicinskim sestrama i tehničarima, potvrđeno je za Klix.ba.

Glavna sestra ove mostarske bolnice Zdravka Lončar nam kaže da prema važećoj sistematizaciji SKB Mostar ima zadovoljavajući broj medicinskih sestara i tehničara uprkos tome što je ovu zdravstvenu ustanovu u zadnjih nekoliko godina napustilo veliki broj zdravstvenih radnika.

Razlog tome po njezinim riječima je u činjenici da se sve veći broj mladih obrazuje za taj posao i dolazi steći radno iskustvo u toj bolnici, čime prvenstveno Njemačka i ostale evropske zemlje dobivaju gotov i osposobljen kadar za rad.

“Nažalost činjenica da se otvaraju medicinske škole i da već u regiji gdje je bila samo jedna medicinska škola imamo šest srednjih škola i dva fakulteta zdravstvenih studija, a poruka toga je da mi izgleda školujemo medicinske sestre za inostranstvo”, kazala je Lončar za Klix.ba.

Ističe da su medicinske sestre u zdravstvenoj njezi po obimnosti posla i kompetencijama kod nas velika razlika od sestara u Njemačkoj, te da sestre koje iz bolnice odlaze raditi u inostranstvo imaju razvijene sve vještine, tako da Njemačka ili neka druga evropska zemlja dobije gotovu medicinsku sestru spremnu za rad u bilo kojem sektoru zdravstvenog sustava.

Osvrnula se i na položaj medicinskih sestara i tehničara u Mostaru čije je rad posebno prepoznat u vrijeme pandemije koronavirusa kao i širom svijeta, kad su im sindikalne organizacije kroz štrajkove uspjele izboriti povećanje plaća i bolje uslove rada.

Naglašava da i tada kad su bili opstruirani rad ambulante i prijema, medicinske sestre i tehničaru nisu pacijente u potrebi ostavljali bez valjane skrbi, što je tada javnost posebno senzibiliziralo za tu kategoriju zdravstvenih radnika i njihovu borbu koja je tada uspješno okončana.

Tada je po njezinim riječima na neki način bila satisfakcija zbog uspješnog poboljšanja uslova rada, ali smatra da to još nije dovoljno.

Tvrdi da plaće nikada nisu povećane onoliko koliko medicinske sestre zaista zaslužuju, a posebno one koje rade u turnusima, odnosno uz pacijente provode dnevne i noćne smjene, vikende, blagdane i praznike.

“To naš sustav zdravstva nije prepoznao, da medicinske sestre koje rade u turnusu trebaju biti plaćenije po uzoru na sestre u Hrvatskoj gdje su kolektivni ugovor sklopili s vladom na nivou države i imaju plaćeno puno više noćni rad, rad blagdanima, praznicima i rad prema složenosti poslova”, kazala je glavna sestra SKB-a Mostar.

Rješavanjem navedenih problema po njezinim riječima bi se smanjio broj odlazaka zdravstvenih radnika iz naše zemlje ali bi se bez sumnje poboljšao i kompletan zdravstveni sistem.

Status medicinskih sestara i tehničara je tema stručnjaka iz čitave regije na Međunarodnom simpoziju pod nazivom, “Izazov sestrinstva tokom COVID-19: što smo naučili iz pandemije”, koji se održava 8. i 9. septembra na medicinskom fakultetu u Mostaru.

Ovo je osmi simpozij u Mostaru koji se održava nakon dvogodišnje stanke uzrokovane posljedicama pandemije koronavirusa, a u radu učestvuju sudionici iz cijele regije, kako iz BiH, tako iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Njemačke.

Cilj je kako su naveli organizatori izmijeniti iskustva u radu s pacijentima u pandemiji i vidjeti koji su bili najveći problemi te postaviti zajedničke ciljeve za suočavanje s novim izazovima.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima