Visoki predstavnik u Predsjedništvu BiH: Smanjiti tenzije i deblokirati državne institucije

Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem.

Nakon sastanka je iz OHR-a saopćeno kako je razgovarano o trenutnim izazovima s kojima se zemlja suočava i potencijalnim rješenjima.

“U tom kontekstu, izrazio je spremnost šire međunarodne zajednice da pruži svoju pomoć, ali je naglasio da je otvoreni dijalog između lidera i političara imperativ za smanjivanje tenzija, te je naglasio potrebu da se svi predstavnici bezuslovno vrate u državne institucije i deblokiraju njihovu funkcionalnost”, navodi se.

Visoki predstavnik je naglasio da teško stečeni mir i napredak postignut tokom posljednjih 26 godina ne može biti doveden u pitanje, a svi izabrani političari trebaju poštivati položenu zakletvu i obećanja data građanima kada su se obavezali da će raditi u njihovom najboljem interesu.

Iz Predsjedništva BiH kazano je kako je poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, državnih institucija, dostignutog nivoa reformi, presuda međunarodnih i domaćih sudova i imenovanja u Ustavnom sudu su ključni za budućnost Bosne i Hercegovine.

Rečeno je da institucije Bosne i Hercegovine moraju biti deblokirane i funkcionirati u punom kapacitetu, kako bi se nastavilo sa ispunjenjem ustavnih obveza i euroatlantskim putem zemlje.

Na sastanku je razgovarano i o proaktivnoj ulozi OHR-a i ostatka međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik Schmidt je potvrdio opredijeljenost zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i dostignutog nivoa reformi.

Na evropskom putu je potrebno sprovesti neophodne reforme, ojačati vladavinu prava i poštivanje zakona, kako bi se poboljšao kvalitet života svih građana Bosne i Hercegovine. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima