U Banjoj Luci danas veliki skup u režiji vlasti pod plaštom boraca, sve će pratiti EUFOR

Na centralnom banjalučkom trgu danas će biti održan veliki skup pod nazivom “Sloboda”. Formalni organizator je Boračka organizacija Republike Srpske, a neformalni vladajuća koalicija na čelu sa SNSD-om.

Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) je odlučila stati iza skupa nakon odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta o suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini RS-a i američkih i britanskih sankcija koje su uvedene Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović.

Ekspresno su reagovali SNSD i koalicioni partneri podržavši ideju o skupu nakon čega je upućen poziv svim članovima da u srijedu u 17 sati budu na Trgu Krajine u Banjoj Luci.

Predsjednik BORS-a Aleksandar Savić kazao je kako se “moraju poštovati najviši organi RS-a” i da je “RS zavjet svih građana”, te ih uz riječi “svi na jednom mjestu kao 1992. godine” pozvao da izađu na proteste i “borbu u mirnodopskim uslovima”.

S druge strane opozicija u RS-u danima optužuje vlast da koriste boračke organizacije u svrhu zaštite ličnih i stranačkih interesa te manipulišu boračkim udruženjima samo kako bi zaštitili svoju pogubnu politiku.

Opozicionari su već najavili da neće prisustvovati skupu vlasti, a SNSD i partneri su na to reagovali kao što se i očekivalo – optužili su SDS i PDP da ruše srpsko jedinstvo, da su strani plaćenici i podanici Sarajeva i da žele silom srušiti vlast u RS-u.

Ovaj skup, nazvan narodni, dolazi u trenutku kada se u manjem bh. entitetu spinuje o navodnom planu otmice člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a tzv. analitičari su se razbacivali teorijama da njegovo kidnapovanje sprema EUFOR, NATO i britansko-njemačke službe.

Današnji skup u Banjoj Luci pratit će i snage EUFOR-a. Oni su u odgovoru medijima saopćili da je njihova procjena da je SNSD organizator skupa, a ne BORS, ali da očekuju mirno okupljanje nekoliko hiljada simpatizera. Istakli su da je za sigurnost odgovorna lokalna vlast i lokalna policija, iako će pripadnici EUFOR-a na Trgu Krajine biti u vojnim uniformama.

Sve detalje sa protesta pratite na portalu Klix.ba odakle će izvještavati naši reporteri.

Podijeli objavu

Možda vas zanima