Vođa talibana se prvi put pojavio u javnosti

Vrhovni vođa talibana Hibatullah Akhundzada prvi put se pojavio u javnosti, kada je posjetio medresu u gradu Kandaharu na jugu Afganistana.

Hibatullah Akhundzada je duhovni vođa talibanskog pokreta od 2016. godine, imenovan je za vođu u brzoj tranziciji vlasti nakon što je u američkom napadu dronom 2016. godine uvijen njegov prethodnik.

Godinama se Akhundzada držao daleko od očiju javnosti, čak i nakon što su njegovi sljedbenici u augustu ove godine preuzeli vlast u Afganistanu nakon povlačenja američke vojske. To je podstaklo spekulacije o samoj ulozi koju Akhundzada ima u novoj talibanskoj vladi – pa čak i glasine o njegovoj smrti.

Međutim, talibanski zvaničnici su saopćili da je on u subotu posjetio medresu Darul ulum Hakimah kako bi, kako su naveli, “razgovarao sa svojim hrabrim vojnicima i učenicima”. On se obratio pristalicama i zatražio božji blagoslov za vođstvo talibana, a u obraćanju se nije dotakao politike.

Događaj je bio strogo osiguran i sa njega nisu objavljene fotografije i videosnimci, ali je na profilima talibana na društvenim mrežama podijeljen desetominutni audiosnimak koji o tome svjedoči.

Podijeli objavu

Možda vas zanima