WHO protiv upotrebe krvne plazme u liječenju covida

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) savjetovala je da se krvna plazma osoba koje su se oporavile od covida ne koristi za liječenje onih koji su bolesni, pošto trenutno dostupni podaci pokazuju da to ne poboljšava šanse za preživljavanje niti smanjuje potrebu za respiratorom.

Hipoteza za korištenjem krvne plazme jeste da bi antitiela koja sadrži mogla neutralizovati koronavirus, zaustavljajući ga u repliciranju i oštećenjima tkiva, prenosi France24.

Nekoliko studija koje su testirale krvnu plazmu nisu pokazale vidljivu korist za liječenje pacijenata teško oboljelih od covida. Ispitivanje u SAD-u prekinuto je u martu nakon što je ustanovljeno da plazma vjerovatno neće pomoći oboljelim od koronavirusa.

Panel međunarodnih stručnjaka dao je snažnu preporuku protiv upotrebe plazme kod pacijenata koji nemaju teške bolesti, saopštili su iz WHO. Također su savjetovali da se ne koristi kod pacijenata s teškim i kritičnim bolestima, osim u kontekstu sporadičnog kontroliranog ispitivanja.

Ovaj metod je takođe skup i dugotrajan u primjeni, naveli su iz WHO. Preporuka objavljena u Britishh Medical Journal zasnovana je na dokazima iz 16 ispitivanja koja su uključivala i 16.236 pacijenata sa lakšom, teškom i kritičnom zarazom koronavirusa.

Podijeli objavu

Možda vas zanima