Putin bi u petak mogao proglasiti pripajanje okupiranih područja Ukrajine Ruskoj Federaciji

Nelagalni referendumi koji su organizovani na okupiranim područjima Ukrajine pod ruskom kontrolom trebali bi biti završeni danas. Po procjenama britanskog ministarstva odbrane Putin bi mogao proglasiti formalno pripajanja ukrajinskih teritorija Rusiji.

Ukrajina i njeni saveznici proglasili su glasanje lažnim i rekli da Zapad nikada neće priznati rezultate glasanja koji povećavaju ulog ruske sedmomjesečne invazije.

Ruske snage u Ukrajini ovog mjeseca pretrpjele su ozbiljne neuspjehe, kako na istoku tako i na jugu zemlje, što je, kako smatraju posmatrači, nagnalo predsjednika Vladimira Putina da požuri s organizacijom referenduma kako bi učvrstio autoritet Moskve na okupiranim područjima.

Putin je rekao da će Rusija koristiti sva raspoloživa sredstva da odbrani svoju teritoriju, implicirajući da bi Moskva mogla da rasporedi strateško nuklearno oružje kako bi odbila ukrajinske pokušaje da povrati teritoriju.

Kako je saopćilo ministarstvo odbrane Velike Britanije Putin će se u petak 30. septembra obratiti ruskom parlamentu.

“Postoji realna mogućnost da će Putin iskoristiti obraćanje da formalno saopći pripajanje okupiranih regiona u Ukrajini Ruskoj federaciji”, saopćili su iz ministarstva.
Referendumi se održavaju u četiri okupirane regije Ukrajine koje su pod kontrolom Moskve, Donjeck i Lugansk na istoku i Herson i Zaporožje na jugu.

Paradržavne vlasti na okupiranim područjima saopćile su da se privremeni rezultati mogu očekivati ​​oko utorka uvečer ili u danima koji slijede.

Od zakonodavaca bi se tada očekivalo da glasaju za formalnu aneksiju četiri teritorije, za koje bi bio potreban Putinov potpis da bi stupio na snagu.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima