Zelenski se pohvalio: Oslobodili smo 6.000 kvadratnih kilometara teritorije

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u svom javljanju putem videolinka saopćio je da je njegova vojska u ovom mjesecu povratila oko šest hiljada kvadratnih kilometara teritorije.

Ukrajinski predsjednik je iskoristio svoje obraćanje u ponedjeljak navečer da proglasi napredak na istoku i jugu, kao i da je postignut dalji napredak, jer je Kijev nastojao da preuzme kontrolu nad gotovo cijelom provincijom Harkov.

“Ukrajina je ovog mjeseca povratila otprilike 6.000 kvadratnih kilometara (2.400 kvadratnih milja) teritorije tokom svoje kontraofanzive”, tvrdi Zelenski, pozivajući strane saveznike da brzo isporuče više sistema protivzračne odbrane.

Dobici predstavljaju dio ukupne kopnene mase Ukrajine od oko 600.000 kvadratnih kilometara, od čega je Rusija preuzela kontrolu nad oko petinom, a američki državni sekretar Antony Blinken također se složio sa Zelenskim i da su ukrajinske snage postigle važan napredak.

U svom obraćanju, Zelenski je iskoristio priliku i podsjetio na ruske napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

“Stotine hiljada Ukrajinaca našlo se u mraku – bez struje. Kuće, bolnice, škole, komunalna infrastruktura… Ruske rakete pogađaju upravo one objekte koji nemaju baš nikakve veze sa infrastrukturom Oružanih snaga naše zemlje. Ovo je znak očaja onih koji su izmislili ovaj rat”, poručuje Zelenski.
Tvrdi dalje da je to njihov način reagovanja na poraz u Harkovu. Optimističan je, ali ističe kako jedino, uz pomoć saveznika, mogu savladiti ruski teror i ponovo živjeti u slobodnom svijetu.

“Da bismo se zaštitili od ovoga, moramo dodatno ojačati našu saradnju – svi u slobodnom svijetu. Zajedno možemo savladati ruski teror. Rusija mora biti proglašena terorističkom državom. Potreban je osmi paket sankcija EU. Neophodno je povećati pomoć Ukrajini, prije svega ubrzati obezbjeđivanje sistema PVO našoj zemlji”, poručuje Zelenski.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima