Zmajeve naredni put gledamo protiv Rusije ili tek u martu 2023. godine

Nakon utakmice protiv Rumunije (4:1) kojom su Zmajevi završili nastup u ovogodišnjem izdanju Lige nacija, otvoreno je pitanje kada ćemo našu državnu selekciju opet gledati na terenu i da li će to biti u prijateljskom susretu protiv Rusije ili tek naredne godine na početku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Ono što je najvažnije i krucijalno za budućnost Zmajeva, to je žrijeb grupa za odlazak na Evropsko prvenstvo 2024. godine, a koji će biti održan u Minhenu 9. oktobra.

BiH ga zvanično dočekuje u drugom jakosnom šeširu i na papiru imat ćemo samo jednu selekciju koja se smatra “jačom od nas”.

Narednog dana, tačnije 10. oktobra, bit će održana i sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine na kojoj će se razmatrati usmeno dogovorena prijateljska utakmica protiv Rusije, a koja bi se trebala odigrati u Sankt Peterburgu 19. novembra, dan prije početka Svjetskog prvenstva u Kataru.

U slučaju otkazivanja utakmice sa BiH, Rusija bi mogla igrati sa reprezentacijom “legionara ruske Premier lige”. Riječ je o strancima koji igraju u njihovom domaćem šampionatu, a među njima su respektabilna imena kao što su Malcom, Claudinho, Wendel, Promes i Noboa.

Ruski novinar Maksim Alanazarov iz tamošnjeg Sport Expressa objavio je kako će zbog vojne mobilizacije dio reprezentacije završiti u ruskoj vojsci, što može potencijalno predstavljati problem za njihovu selekciju i spomenuti susreta sa Zmajevima.

Pozive su, kako navodi on, već dobili službeni advokat Ruskog nogometnog saveza, fizioterapeut i osobe zadužene za organizaciju utakmica.

Ukoliko se taj meč ne odigra, odnosno otkaže se, onda ćemo Zmajeve naredni put na terenu gledati tek krajem marta 2023. godine kada su na rasporedu prve dvije utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine. Dva meča se igraju u junu iste godine te po dva u septembru, oktobru i novembru.

Play-off Lige nacija se igra u martu 2024. godine.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima