Zoran Milanović otkazao put u BiH, navodno zbog sigurnosnih razloga

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović otkazao je današnji dolazak u Bosnu i Hercegovinu gdje je trebao posjetiti Travnik i Novu Bilu.

Ured predsjednika RH je saopćio da se za danas najavljena posjeta predsjednika Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini i odlazak na obilježavanje 28. godišnjice humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” otkazuje zbog sigurnosnih razloga.

Odluka o otkazivanju posjeta temelji se na sigurnosnoj procjeni nadležnih institucija Republike Hrvatske, dodaje se u saopćenju bez drugih detalja.

“Predsjednik Milanović izražava žaljenje što neće sudjelovati na obilježavanju tog, za Hrvate Lašvanske doline, važnog događaja, a organizatorima obilježavanja upućuje snažnu potporu i zahvalnost što čuvaju uspomenu na humanitarni konvoj ‘Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu'”, navodi se.

Podsjetimo da je Zoran Milanović posljednjih sedmica izvazvao zgražanje javnosti kako u BiH tako i u Hrvatskoj izjavama kojima je relativizirao genocid u Srebrenici i stradanje Bošnjaka, a u posljednjoj izjavi političke predstavnike Bošnjaka je nazvao “zlostavljačima Hrvata”.

Također je poručio da je Milorad Dodik “najmanji problem u BiH” iako je jasno da lider SNSD-a radi na rušenju BiH i blokira funkcionisanje institucija te povlači jednostrane poteze koji izazivaju i sankcije svjetskih sila.

Podijeli objavu

Možda vas zanima