Američka ambasada o Dodikovom negiranju opsade Sarajeva: Dotakao je novo dno

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH reagovala je na izjave Milorada Dodika u kojima je ponovo negirao opsadu Sarajeva – najdužu opsadu jednog glavnog grada u historiji.

U intervjuu agenciji Srni je rekao da Sarajevo tokom rata nije bilo pod opsadom vojske RS-a, već da je bio etnički podijeljen grad.

“Grad u kojem je živjelo skoro 160.000 Srba, danas je potpuno etnički očišćen. Sve što su znameniti sarajevski Srbi gradili i stvarali u tom gradu više ne postoji, a njihove zasluge ne priznaju se ni pukim nazivom ulica. I to su promijenili”, rekao je Dodik.

Sada je stigla u reakcija iz Američke ambasade u kojoj kažu da je ovakav istup Milorada Dodika njegovo novo dno.

“Opsada Sarajeva, koja je počela 5. aprila 1992. i trajala 1.425 dana, uvjerljivo je najtemeljnije dokumentovani ratni zločin u historiji. Poricanje opsade Milorada Dodika, koja se odigrala pred očima svijeta, predstavlja njegovo novo dno u nastojanjima da prekroji historiju i destabilizuje BiH. Činjenice oko rata 1992-1995 su nepobitne i svijet neće zaboraviti šta se ovdje dogodilo”, navedeno je u njihovoj reakciji koju su objavili na zvaničnom Twitter nalogu.

Opsada Sarajeva počela je 5. aprila 1992. godine, a trajala je 1.425 dana; tokom opsade ubijen je 11.541 građanin Sarajeva, među njima 1.601 dijete.

Oko 350.000 stanovnika bilo je izloženo svakodnevnoj vatri pripadnika nekadašnje JNA i paravojnih formacija, a kasnije pripadnika tadašnje Vojske Republike Srpske, iz gotovo svih vrsta naoružanja, s položaja smještenih na okolnim brdima. Nisu uspjeli sići i zauzeti grad samo zahvaljujući ogromnoj volji, želji i naporima branilaca, mahom građana koji su se odazvali pozivu za odbranu, te u početku skoro goloruki, u patikama i farmericama, s minimalno naoružanja, stali na branike grada.

Podijeli objavu

Možda vas zanima