Amerikanci objavili kako Moskva “upumpava” pare u Dodika, režim odmah “otkrio” ko daje milione za Trivić

Krajem prošle sedmice američki obavještajni izvori su otkrili napore Moskve da stekne utjecaj u inostranstvu, konkretno na Balkanu. Odmah nakon tog otkrića režim u RS-u je krenuo u kontraofanzivu i “pronašao” dokumente koji navodno otkrivaju da Amerikanci finansiraju kampanju Jelene Trivić (PDP).

Tako su američki obavještajci razotkrili shemu tajnog finansiranja Milorada Dodika od 2014. godine do danas putem oligarha Konstantina Malofejeva. Tako je, navode, finansirao predsjedničku kampanju čime je Moskva omogućavala korupciju vladajuće stranke (SNSD) i stvorila nejednake uslove za opozicione stranke.
Iako nisu naveli o kojem tačno iznosu se radi, visoki zvaničnik američke administracije je saopćio da je Rusija, od 2014. godine tajno uplatila više od 300 miliona dolara i planira da uplati još stotine miliona stranim političkim strankama, zvaničnicima i političarima u više od dvadeset zemalja svijeta širom četiri kontinenta.

Nakon ovih saznanja i teških optužbi na račun Milorada Dodika i njegove vlasti, u vladajućim strukturama nisu sjedili skrštenih ruku jer je trebalo što prije skrenuti pažnju javnosti i ne dozvoliti da “istina pokvari (Dodikovu) priču”.

Divlji portal pod nazivom “Glas naroda” je objavio kako je američka administracija Josepha Bidena izdvojila 10 miliona dolara u kešu za kampanju Jelene Trivić protiv Milorada Dodika. Ovu vijest, bez razmišljanja, su prenijeli SRNA i RTRS.

“Kao što znate, na osnovu dogovora sa specijalnim predstavnikom Palmerom i ambasadorom Escobarom sa gospođama Trivić i gospodinom Ivanićem, i uputstvima predsjednika SAD Josepha Bidena, potrebno je osigurati 10 miliona američkih dolara u gotovini timu generala Noulsa. Svrha ovih sredstava je sprovođenje dnevnog reda utvrđenog na sastanku sekretara od septembra 2021. godine, a tiče se jačanja utjecaja i optimizacije sprovođenja američkih strateških odluka u područjima pod ruskim uticajem, štaviše, implementacije američkog Dejtonskog sporazuma, nakon izbora u Republici Srpskoj, Bosna i Hercegovina“, navedeno je u dokumentu koji čak sadrži i gramatičke greške u nazivu institucije, ali i ostatku sadržaja.

Nakon ovog “saznanja” odmah se oglasio Milorad Dodik kazavši da se i ranije znalo da Amerika finansira kampanju Јelene Trivić, poručivši da im novac koji odvajaju neće biti dovoljan za promjenu vlasti.

“Neimenovani izvor State Departmenta saopštio je neki dan kako Rusi finansiraju kampanju Milorada Dodika i to je apsolutno notorna laž, jer se nikada ništa nije desilo. Mi imamo saradnju sa Rusijom i sutra putujem u tu zemlju”, rekao je Dodik.

Jelena Trivić je povodom ovih glasina na Facebooku napisala:

“Dodikovi mediji odustali od ofucane priče o 40 britanskih špijuna i da su se umjesto toga sada preorijentisali na 40 američkih špijuna”, navela je kandidatkinja za predsjednicu RS-a koja će izaći Dodiku na megdan 2. oktobra.

No, ni to nije bilo dovoljno da se u cijelu priču uključe brojni takozvani analitičari koji nastavljaju spinovati u korist vladajućih struktura u RS-u ocijenjujući kako je kompletna opozicija pod kontrolom zapadnih sila.

Izbori se bliže, Dodik i Trivić su glavni favoriti za novog predsjednika entiteta, a očito je da će borba biti bespoštedna do posljednjeg sudijskog zvižduka i da se neće birati sredstva za diskreditaciju protivnika.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima