Cikotić: Obavještajni podaci ukazuju da će na obilježavanju 9. januara biti lica iz Wagner grupe

Državni ministar sigurnosti Selmo Cikotić govorio je o obavještajnim podacima o plaćeničkim i radikalnim grupama koje će danas prisustvovati obilježavanju neustavnog Dana RS-a.

Kako je Cikotić potvdio za Radio Slobodna Evropa, obavještajni podaci ukazuju na to da će danas obilježavanju Dana RS-a, prisustvovati pripadnici ruske plaćeničke Wagner grupe, Ravnogorskog četničkog pokreta i članovi ruskog moto-kluba Noćni vukovi.

“To su manje-više ekstremne i radikalne grupe, koje su duže vrijeme prisutne na ovom prostoru i očekujemo da će i 9. januara biti tu. Koliko znam, niko od njih to nije zvanično najavio”, kazao je Cikotić za RSE.

Podsjećamo, Cikotić uputio je pismo komandantu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini general-majoru Antonu Wesselyju zbog sigurnosnih prijetnji povezanim sa obilježavanjem 9. januara na području Istočnog Sarajeva.

Državni ministar je izrazio očekivanje da EUFOR u skladu sa mandatom i ovlastima, poduzme adekvatne mjere za osiguranje zakonskog i ustavnog funkcionisanja svih institucija, kao i mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

Podijeli objavu

Možda vas zanima