BOSS: Bh. funkcioneri pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta nanijeli sramotu BiH

Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta jučer su se obratila četiri bh. državnička govornika sa svoja četiri govora, koji nalikuju na sve osim državničke – i to bez bilo kakvih  planova i vizija za budućnost Bosne i Hercegovine. Šefik Džaferović, Dragan Čović, Željko Komšić i Milorad Dodik su kao najgore tužibabe tužakali jedni druge, govorili o blokadama uopštenim formulacijama, sramoteći državu po zna koji put, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Indikativno je što niti jedan od navedenih bh. funkcionera nije izašao sa govorom u kojem bi bili prezentirani planovi za budućnost, vizije razvoja našeg društva, ciljevi kojima težimo koji bi se ogledali u vlastitim sposobnostima i mogućnostima, saradnji sa partnerima, načinima prevazilaženja aktuelnih problema i obaveze ispunjenje uslova za pristup pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji, pa bi se tek možda na kraju tog govora moglo ukazati i na nemogućnosti realizacije tih planova. Umjesto toga, dobro preplaćeni tzv. lideri su pokazali da uopšte nemaju vizije i planove, niti da vjeruju u naše kapacitet da uradimo – pa bilo šta, a da je jedini narativ koji postoji u BiH kvazi politički.

Država je pred evropskim parlamentarcima zvanično prezentirala da se ne bavi ni obrazovanjem,  osiguranjem investicija, poticajima, ekonomskom krizom a kamo li povećanjem blagostanja građana, već da se bavi bezveznim međusobnim tužakanjem, a ni jedna iole ozbiljna međunarodna organizacija, pa ni Evropska unija ne bi primila u svoje članstvo takvog partnera.

Pozivamo bh. političke tužibabe da sljedeći put u brojkama prezentiraju iznose za strateške projekte koje su samostalno planirali, pa da na osnovu toga grade argumentaciju smislenog kritičkog govora, jer u protivnom samo dokazuju da se bave politikanstvom radi dužeg ostanka na vlasti, sramoteći pri tome sve u Bosni i Hercegovini, upozorio je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Podijeli objavu

Možda vas zanima