Biden i Macron dogovorili zajedničku politiku prema Rusiji

Predsjednici SAD-a i Francuske Joe Biden i Emmanuel Macron dogovorili su usklađeno djelovanje na rusku vojnu prisutnost na ukrajinskoj granici.

Ovo je saopćeno iz Bijele kuće nakon telefonskog razgovora, koji se dogodio pošto Macron nije isključio mogućnost posjete Rusiji radi pronalaska diplomatskog rješenja krize. Dvojica čelnika su potvrdila podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

“Predsjednik Biden i predsjednik Macron su se dogovorili da će njihovi timovi biti u redovnom kontaktu, konsultirajući se ujedno sa saveznicima u NATO-u i s partnerima u EU, u vezi s našim koordiniranim i globalnim pristupom rješavanju tih problema”, saopćeno je.

Razgovarali su i o koordiniranju koje je upravo u toku na diplomatskom nivou i o pripremama za uvođenje brzih i oštrih ekonomskih sankcija Rusiji u slučaju daljnje okupacije Ukrajine, prenosi Reuters.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je dan ranije, nakon razgovora s britanskim premijerom Borisom Johnsonom, da mogući vojni sukob s Rusijom neće samo uključiti Ukrajinu, već će dovesti do rata općih razmjera u Evropi.

Zapad od kraja 2021. optužuje Rusiju da gomila više od stotinu hiljada vojnika blizu ukrajinske granice radi moguće invazije. Rusija odgovara da ne namjerava napasti Ukrajinu, nego je samo zabrinuta za svoju sigurnost.

Podijeli objavu

Možda vas zanima