NATO uputio zahtjeve Rusiji: Povucite trupe iz Ukrajine, Gruzije i Moldavije

Nakon što je američki sekretar Antony Blinken izjavio kako su Sjedinjene Američke Države poslale Moskvi odgovore na ruske sigurnosne zahtjeve isto su učinili i predstavnici NATO saveza.

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg izjavio je kako su predstavnici NATO saveza, u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama, uputili zahtjeve Moskvi, koji se mogu sažeti u tri područja koja se tiču odnosa NATO-a i Rusije, evropske sigurnosti te kontrole naoružanja.

U kontekstu odnosa NATO-a i Rusije Stoltenberg je izjavio kako je Rusija prekinula diplomatske odnose s NATO savezom te da to dodatno otežava dijalog.

“Trebali bismo ponovo uspostaviti kancelarije u Moskvi i Briselu. Također, potrebno je poboljšati kanale komunikacije između NATO snaga i ruske vojske kako bismo promovirali transparentnost našeg rada, ali i smanjili rizike. Rusija također treba da povuče svoje snage iz Ukrajine, Gruzije i Moldavije, gdje su trenutno raspoređene bez saglasnosti ovih zemalja”, rekao je Stoltenberg.

Kada je riječ o kontroli naoružanja, generalni sekretar NATO-a ističe kako je historija pokazala da praktične mjere u ovoj oblasti mogu napraviti znatnu razliku i poboljšati odnose između zemalja.

“Predlažemo zajedničke sastanke o vježbama i nuklearnoj politici o kojoj bi se razgovaralo na Vijeću NATO-a i Rusije. Potrebno je također modernizirati Bečki dokument o vojnoj transparentnosti te raditi na smanjenju cyber prijetnji”, rekao je Stoltenberg.

Također, naglasio je kako Rusija i NATO moraju obaviti ozbiljan razgovor o kontroli naoružanja.

“Saveznici su spremni da održe sastanak što je prije moguće. NATO je odbrambeni savez i mi ne tražimo konfrontaciju. Međutim, ne možemo i nećemo praviti kompromise na principima na kojima se zasniva naša sigurnost, sigurnost Evrope, ali i Sjedinjenih Američkih Država”, jasan je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO saveza osvrnuo se i na raspoređivanje dodatnih NATO trupa na istoku Evrope te je poručio kako je diplomatija prioritet, ali da sve zemlje trebaju biti spremne na najgoru opciju.

“Paralelno s našim diplomatskim naporima, mi povećavamo spremnost naših snaga. Pojačali smo prisustvo na područjima Baltičkog i Crnog mora s više brodova i aviona. Raspolažemo i dodatnim pratećim trupama koje mogu biti raspoređene na ključna mjesta u kratkom roku. Međutim, za njihovo raspoređivanje potrebna nam je odluka Sjevernoatlantskog vijeća”, rekao je generalni sekretar NATO-a.

Na kraju je Stoltenberg poručio kako nije tajna da su stavovi Rusije i Zapada i dalje veoma udaljeni.

“Političko rješenje je i dalje moguće, ali Rusija se mora angažovati i zaista potruditi da smiri tenzije. Dali smo svoje prijedloge i spremni smo da saslušamo rusku stranu. Što se tiče članstva u NATO-u država kao što su Ukrajina i Gruzija, tu smo jasno poručili da ne pravimo kompromise. To je osnovni princip evropske sigurnosti. Nismo naivni, šta god da dogovorimo s Rusijom u različitim formatima, to mora biti izbalansirano i potpuno recipročno”, zaključio je Stoltenberg.

Podijeli objavu

Možda vas zanima