Biden razgovarao sa Zelenskim: Prioritet je pojačati protivzračnu odbranu Ukrajine

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u razgovoru sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim da su za Sjedinjene Američke Države prioritet napori da se pojača protivzračna odbrana Ukrajine.

Žestoki sukobi ukrajinske i ruske vojske nastavljeni su na istoku i jugu zemlje, a mnogi stanovnici ukrajinskog lučkog grada Odese ostali su u mraku poslije napada dronovima i raketama.

Zelenski je dodao da očekuje “važne rezultate” poslije serije međunarodnih sastanaka u narednih sedam dana, čija će tema biti situacija u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik je rekao da je zahvalio Bidenu na “finansijskoj i odbrambenoj pomoći bez presedana” i da je razgovarao sa američkim liderom o efikasnim protivzračnim sistemima za zaštitu stanovništva.

Njemački kancelar Olaf Scholz danas će održati online sastanak sa liderima G7 i ministrima vanjskih poslova zemalja EU u pokušaju da dogovori nove sankcije protiv Rusije i Irana, kao i slanje dodatne pomoći ili naoružanja Ukrajini.

Američka ministrica finansija JanetYellen rekla je za CBS da je dosadašnja pomoć Washingtona Ukrajini premašila 50 milijardi dolara i da će biti nastavljena “sve dok bude potrebna”.

Ona je ponovila da je okončanje rata najbolja stvar koju Amerika može da učini za globalnu ekonomiju.

Podijeli objavu

Možda vas zanima