Ratni zločinac Stojan Župljanin, odgovoran za strijeljanja, traži prijevremeno puštanje na slobodu

Ratni zločinac Stojan Župljanin podnio je molbu za prijevremeno puštanje iz zatvora u Poljskoj, gdje se nalazi od 2019. godine zbog ratnih zločina koje je počinio u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Župljanin je molbu o prijevremenom puštanju na slobodu zatražio ranije tokom ove godine, u vremenu kada mu ističu dvije trećine kazne zatvora u trajanju od 22 godine.

Njegova molba je u razmatranju.

Kako se navodi u njegovoj molbi, uprkos dugotrajnom boravku u zatvoru, Župljanin je spreman da se “reintegriše” u društvo; dobrog je duševnog zdravlja i tokom izdržavanja zatvorske kazne do sada održavao je dobre odnose sa svojom porodicom, naročito svojim sinom.

Također, u molbi je navedeno kako je Župljanin spreman da prihvati sva ograničenja i mjere zabrane kojim bi se ograničilo njegovo kretanje na slobodi.

Predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) razmatra njegovu molbu i ishod njene odluke bit će poznat naknadno.

Podsjetit ćemo, Žalbeno vijeće Haškog tribunala je 2016. godine izreklo drugostepenu pravosnažnu presudu Stojanu Župljaninu, bivšem čelniku policije Republike Srpske, zbog ratnih zločina u više općina u BiH čime je potvrđena prvostepena presuda kojom je osuđen na 22 godine zatvora.

Zajedno s njim, po istoj optužnici osuđen je i Mića Stanišić.

Stojan Župljanin bivši je čelnik policije Republike Srpske, a u Hagu mu se sudilo zbog ratnih zločina progona nesrpskog stanovništva i zločina protiv čovječnosti, ubistva, mučenja i istrebljenja.

Među najtežim zločinima iz presude su ubistva oko 200 muslimanskih zarobljenika na Korićanskim stijenama na planini Vlašić, počinjena u augustu 1992. godine te strijeljanje “više od 100 osoba” u “sobi broj tri” logora Keraterm u julu iste godine.

Informaciju da je Župljanin podnio zahtjev potvrdio je za Klix.ba Amir Ahmić, oficir za vezu s Tribunalom. Prema nezvaničnim saznanjima, riječ je upravo o zahtjevu za prijevremeno puštanje na slobodu.

Podijeli objavu

Možda vas zanima