BiH danas dobija preporuku za kandidatski status za EU

Kolegij evropskih komesara će danas raspravljati o ovogodišnjem Paketu proširenja i razmotriti stanje napretka u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj na njihovim putevima ka članstvu u Evropskoj uniji.

Ono što je nama najinteresantnije jeste vijest da će Evropska komisija danas preporučiti davanje kandidatskog statusa BiH, ali uz određene uslove. Konačnu odluku će donijeti Vijeće EU.

Iako se ništa specijalno nije promijenilo u našoj zemlji na putu ka EU, osim produbljivanja političke krize i podizanja tenzija, Brisel se odlučio “pogurati” našu zemlju zbog “mira u kući”. Uslovni status ćemo dobiti, kako saznajemo, zbog odluka visokog predstavnika koje su donesene prije nekoliko dana.

Prema saznanjima, zvaničnici pojedinih zemalja nezadovoljni su odlukama Schmidta jer bi one u budućnosti mogle doprinijeti produbljivanju etničke segregacije, ali i nefunkcionalnosti institucija.

Ovakav stav nije iznenađujući s obzirom da unutar Brisela još od ranije vlada generalno raspoloženje da Evropska unija nije za nametanje bilo kakvih odluka prije nego što se ne ponudi adekvatna šansa domaćim institucijama da riješe problem.

Takav stav Evropske unije prije nekoliko dana je ponovio i šef diplomatije EU Josep Borrell koji je 5. oktobra komentirao izborni process u Bosni i Hercegovini, ali i odluke visokog predstavnika koje su nametnute u izbornoj noći.

Nakon sastanka Kolegija, Evropski komesar za susjedstvo i proširenje, Oliver Varhelyi, će predstaviti Paket proširenja za 2022. godinu Evropskom parlamentu.

Nakon toga, aktivnosti se sele u Sarajevo gdje će šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler u 16:00 sati u zgradi Predsjedništva BiH zvanično Izvještaj o BiH za 2022. godinu predati Predsjedništvu BiH.

Ambasador Sattler će u 16:30 sati u zgradi Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine zvanično predati Izvještaj Vijeću ministara BiH nakon čega je planirana konferencija za medije Zorana Tegeltije i Johanna Sattlera.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima