Dodik tvrdi da je Schmidtovo pismo vratio nepročitano, a zna njegov sadržaj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je sa “nelegalne adrese u Sarajevu” dobio pismo “nevjerovatne sadržine” i da ga je vratio nepročitanog.

Dodik je pojasnio da se radi o pismu koje mu je uputio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, te da se u dopisu upućenom njemu poziva na Aneks 10 koji, kako tvrdi Dodik, Ured visokog predstavnika krši svojim postupcima.

“Sa nelegalne adrese iz Sarajeva dobio sam pismo nevjerovatne sadržine”, rekao je Dodik.

Dodik je dodao da se Aneksom 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH reguliše način imenovanja visokog predstavnika u BiH, a to znači da visokog predstavnika u BiH imenuje Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija svojom relevantnom rezolucijom.

“Bosna i Hercegovina nema imenovanog visokog predstavnika jer se donošenje rezolucije nije desilo. Zato je dopis koji ste poslali lažan i nelegalan i iz tog razloga ga vraćam nepročitanog, jer se pozivate na Aneks 10 koji Vi svojim postupcima kršite”, dodao je Dodik.

Dodik je naglasio i da se Članom I stav 2. Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH propisuje da “s obzirom na složene zadatke koji im predstoje, strane potpisnice zahtijevaju da se, u skladu s relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, imenuje visoki predstavnik koji će olakšati napore strana potpisnica i mobilisati organizacije i tijela uključena u civilne aspekte mirovnog rješenja, i prema potrebama koordinisati njihove aktivnosti, tako što će obavljati dolje navedene dužnosti, koje su mu povjerene rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija”.

Potom je citirao presudu Ustavnog suda BiH

Ustavni sud BiH u plenarnom sazivu u predmetu broj AP 953/05, rješavajući apelaciju Milorada Bilbije i dr., na osnovu člana VI/3b) Ustava BiH, člana 59 stav 2 alineja 2, člana 61 st. 1 i 2 i člana 64 stav 2 Pravila Ustavnog suda BiH na sjednici održanoj 8.7.2006. godine, donio je Odluku o dopustivosti i meritumu o usvajanju apelacije, gdje se u obrazloženju iste u tački 46. navodi: “Imenovanje potvrđuje Vijeće sigurnosti UN-a koji je odobrio i Dejtonski mirovni sporazum”.

“Prekršili ste i ovu odluku Ustavnog suda BiH, pogotovo onaj dio koji se odnosi na Vijeće sigurnosti UN-a, dakle Vijeće za implementaciju mira je neformalno tijelo grupe zemalja koje se ne pominje u Aneksu 10 i kao takvo ne može biti zamjensko u procesu izbora visokog predstavnika u BiH. Visoki predstavnik u BiH ne postoji i degutantno je i nelegalno da se lažno predstavljate, čime činite krivično djelo”, zaključio je Dodik.

Podijeli objavu

Možda vas zanima