Dodik: Američki ambasador Michael Murphy nasrnuo i na lični, i na integritet RS-a

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je neprihvatljivo da jedan ambasador, bio on i američki, “drži slovo članu Predsjedništva BiH, pa i ostalim liderima u BiH, prelazeći granicu ne samo dobrog diplomatskog ponašanja, već i lične pristojnosti”.

Na pitanje da prokomentariše pisanje ambasadora SAD u BiH Michael Murphy na svom blogu da je “predsjednik Dodik, umjesto da se fokusira na stvarna pitanja koja brinu građane – korupciju, slabu mogućnost zapošljavanja i inflaciju, odabrao da napada dejtonski poredak i podriva državne institucije”, Dodik je odgovorio da je šteta što ambasador Murphy svojim istupima “pokazuje da je on u stvari strana u sukobu u BiH, a ne predstavnik države garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je urušen ponajviše zahvaljujući predstavnicima SAD-a koji su posljednjih 30 godina ovdje dolazili u različitim ulogama”.
“Populizam koji pokazuje američki ambasador pričom o borbi protiv kriminala i korupcije je pokušaj da se prikrije da je upravo međunarodna zajednica kreirala rješenja protivno Dejtonskom sporazumu, koja ne da nisu dala rješenje za korupciju i kriminal, nego su postali izvor i korupcije i kriminala. Dakle, ambasador Murphy se buni i bori protiv onoga šta su njegovi prethodnici kreirali kršeći međunarodni sporazum. Račune za međunarodne eksperimente bi da pošalje legalno izabranim političarima u BiH, koji nisu učestvovali ni na koji način u kreiranju loših rješenja”, istakao je Dodik za Srnu.

Dodik je rekao da zadivljuje kako američki ambasador primjećuje šta je on rekao na skupu građana Republike Srpske, a “ne primjećuje šta od SAD favorizovana opozicija u liku SDS i PDP radi i govori danima”.

Dodao je da su neki od opozicionara upali i u prostorije CIK-a i uznemiravali članove te komisije, “ali ambasador očito ili potpisuje tuđe tekstove ili mu ne donose sve vijesti”.

“Ne želim da vjerujem da samo prati šta govori Milorad Dodik. Ali, ako baš prati šta govori Milorad Dodik poručio bih mu na kraju da poštujemo SAD, njihovu snagu i moć, ali da prije svega poštujemo sebe i lični integritet i integritet Republike Srpske, onakve kakva je dogovorena u Dejtonu. A ambasador je svojim tekstom nasrnuo i na jedno i drugo. Nadam se da će se brzo vratiti u okvire dobrog diplomatskog ponašanja, shvatiti da on ovdje nije domaćin nego gost. I to našom voljom”, poručio je Dodik.

Podsjetimo, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michael Murphy osvrnuo se u komentaru na blogu o rezultatima izbora 2. oktobra, ali i na niz drugih tema koje se tiču izbornog procesa, odnosa političara prema građanima i stabilnosti države.

Osvrnuo se i na djelovanje Milorada Dodika.

“Sve drskiji napadi na stabilnost Bosne i Hercegovine od strane Milorada Dodika i njegovih saveznika najočitiji su primjer toga. Umjesto da se fokusira na stvarna pitanja koja brinu građane – korupciju, slabu mogućnost zapošljavanja i inflaciju – predsjednik Dodik odabrao je da napada dejtonski poredak i podriva državne institucije. Sjedinjene Američke Države nikada nisu htjele ukinuti Republiku Srpsku. Korupcija je ono što smo htjeli ukinuti. Predstava koju je prošle sedmice priredio predsjednik Dodik, napadajući Centralnu izboru komisiju zbog provođenja ponovljenog brojanja, nije ponašanje političara kojem je stalo do transparentnosti”, naglasio je Murphy.

Podijeli objavu

Možda vas zanima