Dodik: Ja sam svjedok; Tužilaštvo BiH: Dodik je osumnjičen

Milorad Dodik danas nije govorio istinu na konferenciji za medije koju je organizovao nakon što je u Tužilaštvu BiH saslušan u svojstvu osumnjičenog zbog sumnjivog načina kupovine vile u Beogradu.

“Pozvan je i ispitan u svojstvu osumnjičenog“, rečeno je za Klix.ba iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine na pitanje u kojem svojstvu je danas saslušan član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Dodik je, ipak, danas u Istočnom Sarajevu na konferenciji za medije koju je organizovao povodom njegovog ispitivanja u Tužilaštvu BiH kazao da su “inkriminacije lažne, odnosno da se radi o političkom procesu i političkoj instrumentalizaciji te da je saslušan u svojstvu svjedoka.

“Objašnjeno mi je da nisam u postupku osumnjičenog, nego svjedoka. Znači svjedok sam u svom vlastitom predmetu”, tvrdio je Dodik danas.

No, kako god Dodik želio predstaviti svoj današnji odlazak u državno tužilaštvo, jasno je da za lidera SNSD-a počinje neugodan period jer se, čini se, počelo odmotavati klupko o načinu kupovine vile na Dedinju.

Milorad Dodik je osumnjičen za zloupotrebu položaja i pranje novca, a danas je čak optužio britanskog ambasadora Matta Fielda i specijalnog američkog izaslanika Gabriela Escobara da su inicirali ponovni rad na ovom predmetu.

Riječ je o predmetu “Pavlović banka” koji je vezan za vilu u beogradskom naselju Dedinje, koju je Dodik kupio 14. maja 2007. godine za 750.000 eura. Iako je tvrdio da je vilu platio novcem od kredita, ispostavilo se da je kredit u Pavlović banci podigao tek godinu kasnije, 27. juna 2008. godine, što je nametnulo opravdanu sumnju da je kredit poslužio kao pokriće.

Podijeli objavu

Možda vas zanima