Novi državni ministri danas imaju prvu sjednicu

Danas će s početkom u 11 sati biti održana prva sjednica novog saziva Vijeća ministara BiH kojim predsjedava Borjana Krišto (HDZ).

Za sjednicu u zgradi institucija Bosne i Hercegovine je predložen sljedeći dnevni red:

  1. Prijedlog odluke o imenovanju predsjedavajućeg, zamjenika predsjedavajućeg i članova Odbora za unutrašnju politiku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine
  2. Prijedlog odluke o imenovanju predsjedavajućeg, zamjenika predsjedavajućeg i članova Odbora za ekonomiju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine
  3. Prijedlog zaključka o imenovanju predstavnika Bosne i Hercegovine u međunarodnim finansijskim institucijama (Svjetska banka, Međunarodni monetarni fond, Evropska banka za obnovu i razvoj)
  4. Prijedlog zaključka o broju primjeraka i načinu dostave materijala u Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine
  5. Informacija o Rješenju upravnog inspektora kojim je Agenciji za državnu službu Bosne i Hercegovine naložena mjera
  6. Tekuća pitanja

Kao što je već poznato, HDZ je imenovao Davora Bunozu za ministra pravde i Dubravku Bošnjak za ministricu civilnih poslova, dok je Borjana Krišto predsjedavajuća Vijeća. Bunozin zamjenik je Elvir Mahmuzić iz SDP-a, a Bošnjakov zamjenik je Marijana Mojić iz Ujedinjene Srpske, koja je koalicioni partner SNSD-a. Krišto je za svoje zamjenike izabrala ministre Elmedina Konakovića i Zorana Tegeltiju.

Stranke proširene Trojke su izabrale Elmedina Konakovića (NiP) za ministra vanjskih poslova, Edina Fortu (Naša stranka) kao ministra komunikacija i prometa i Zukana Heleza (SDP) kao ministra odbrane. Zamjenik Konakovića je HDZ-ov Josip Brkić, koji je i do sada bio na ovoj poziciji, zamjenik Forte je Ognjen Janjić (DEMOS), a Helez ima dva zamjenika Slavena Galića (HDZ) i Aleksandra Goganovića (SNSD).

SNSD je uzeo ministarstvo finansija, sigurnosti i vanjske trgovine, a na te pozicije je postavio Zorana Tegeltiju, Nenada Nešića i Stašu Košarca. Zamjenik Tegeltije će biti Muhamed Hasanović (SDP), Nešićev zamjenik je Ivica Bošnjak (HDZ), a Košarca Ljiljana Lovrić (HNS), koja je i do sada bila na ovoj poziciji, kao i Košarac na svojoj.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice je član Pokreta za državu iz RS-a Sevlid Hurtić, a njegova zamjenica je Duška Jurišić.

Podijeli objavu

Možda vas zanima