Papa Franjo o spaljivanju Kur’ana u Švedskoj: Sloboda govora ne može biti prezir drugih

Papa Franjo poručio je da ga je spaljivanje svete muslimanske knjige, Kur’ana, razljutilo i zgrozilo te je osudio i odbacio dopuštanje tog čina kao oblika slobode govora.

“Svaku knjigu koja se smatra svetom treba poštovati kako bi se poštovali oni koji u nju vjeruju”, rekao je Papa u intervjuu za novine Ujedinjenih Arapskih Emirata Al Ittihad, objavljenom u ponedjeljak.

Papa je istakao da se osjeć ljutito i zgroženo zbog ovih postupaka.

“Sloboda govora se nikada ne smije koristiti kao sredstvo za prezir drugih, a dopuštanje toga se odbacuje i osuđuje”, naveo je.

Podsjećamo, muškarac je prošle sedmice poderao i zapalio Kur’an u glavnom gradu Švedske, Stockholmu, što je izazvalo snažnu osudu brojnih država, uključujući Tursku čiju podršku Švedska treba dobiti za ulazak u NATO vojni savez.

Dok je švedska policija odbila nekoliko nedavnih zahtjeva za proteste protiv Kur’ana, sudovi su poništili te odluke, rekavši da krše slobodu govora.

U nedjelju je islamska grupa od 57 država rekla da su potrebne kolektivne mjere kako bi se spriječili činovi skrnavljenja Kur’ana i da bi se međunarodno pravo trebalo koristiti za zaustavljanje vjerske mržnje.

Podijeli objavu

Možda vas zanima