Dodik nakon sastanka s Borrellom: Nema ubrzanog puta ka EU, standardi se moraju ispoštovati

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je nakon današnjeg sastanka sa šefom evropske diplomatije u Sarajevu Josepom Borrellom da je zatraženo da državne institucije funkcioniraju.

“Borrell je bio veoma korektan i jasno rekao šta očeka očekuje. Nema ubrzanog puta BiH ka EU, moraju se poštivati standardi”, prenio je Dodik poruku koju su dobili bh. političari.

Naglasio je da je Borrell tražio ustavnu reformu i rekao da se ne može očekivati napredak bez toga.

On se zahvalio visokom evropskom zvaničniku na posjeti BiH. Također je naglasio da su Ukrajina i BiH dva neusporediva i nepovezana pitanja.

Dodao je da je Borrell od njega tražio da državne institucije funkcioniraju. Dodik je podsjetio da je danas sjednica Doma naroda Parlamenta BiH što govori da te institucije rade, ali naglasio da “Srbi neće glasati onako kako neko očekuje”.

Dodik tvrdi i da na sastanku nije rečeno da će RS ostati bez evropskih fondova.

“Mi ne mislimo da smo predmet ni da treba da budemo predmet sankcija. EU plasira sredstva BiH, ako ih obustavi može to biti samo prema BiH. Ako ih obustavi samo RS-u, time je doprinijela podjeli BiH”, zaključio je predsjednik SNSD-a.

Dodao je da Borrell očekuje da se ne izglasavaju zakoni o VSTV-u i Agenciji za lijekove, što će, kako je rekao, prenijeti Narodnoj skupštini RS-a.

Podijeli objavu

Možda vas zanima