Šta se dešava u Hrvatskoj: Da li HDZ preuzima kontrolu nad vojskom, Milanović najavio mjere?

Posljednjih dana u Hrvatskoj se odvija prava politička drama koja izaziva zabrinutost i direktno je povezana s ustavnim poretkom zemlje.

Predsjednik Zoran Milanović optužuje premijera Andreja Plenkovića za pokušaj političkog udara na ustavni poredak putem Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA).

Sporna tačka je Plenkovićeva namjera da VSOA stavi pod direktno upravljanje Ministarstva odbrane, umjesto da se postavljanje i razrješenje ravnatelja Agencije provodi u skladu s ustavnim postupkom.

Prema izjavama predsjednika Milanovića, takav potez Vlade vodi stranačkoj kontroli nad VSOA, koja bi bila izuzeta od demokratskog i civilnog nadzora. On tvrdi da Vlada želi politizirati Agenciju i vratiti način upravljanja koji je karakterizirao 90-ih godina, kada je vojna obavještajna služba bila izravno pod ministrom obrane.

S druge strane, premijer Plenković odbija optužbe i ističe da Vlada nema namjeru politizirati vojsku. Ministar odbrane Mario Banožić poručuje da će odluku o imenovanju v.d. direktora VSOA donijeti u skladu s zakonom. On također upućuje predsjednika da, ako smatra da je zakon prekršen, se obrati Ustavnom sudu.

Ova politička kriza nastala je nakon što se približio istek mandata sadašnjeg direktora VSOA, Ivica Kindera, te nedostatkom dogovora oko imenovanja novog direktor. Predsjednik Milanović je pozvao premijera Plenkovića na sastanak kako bi se usuglasili oko kandidata za direktora, no premijer je rezolutno odbio sastanak sve dok predsjednik ne uputi izvinjenje za prethodne “teške riječi”.

Situacija je dodatno zaoštrena jer je predsjednik Milanović zaprijetio sankcijama prema vojnim osobama koje prihvate mjesto v.d. direktora VSOA, smatrajući da bi time bile pod političkim nadzorom. Njegove ovlasti kao predsjednika omogućuju mu penzionisanje oficira koji bi prihvatio tu dužnost, slično kao što je to učinio bivši predsjednik Stipe Mesić 2000. godine.

Ova politička kriza izaziva zabrinutost jer se smatra da takav potez Vlade može dovesti do političke kontrole i politizacije drugih institucija koje su još uvijek pod demokratskom kontrolom.

Trenutno je očekivano da se Savjet za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija sastane i predloži mjere za nastavak rada VSOA. Nakon tog sastanka, ministar odbrane trebao bi objaviti odluku o imenovanju v.d. direktora VSOA. Situacija u Hrvatskoj i dalje ostaje napeta, a rasplet ove političke krize može imati dugoročne posljedice na ustavni poredak i demokraciju zemlje.

Podijeli objavu

Možda vas zanima