Putin Erdoganu rekao uslove pod kojima će zaustaviti napad na Ukrajinu

Predsjednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je danas sa turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom a tema je bila ruska invazija na Ukrajinu i mogućnost za rješavanje krize.

Nakon jednosatnog telefonskog razgovora, kabinet turskog predsjednika naveo je da je Erdogan rekao Putinu da je Turska spremna da doprinese mirnom rješavanju sukoba, dodajući da bi prekid vatre ublažio zabrinutost zbog humanitarne situacije.

Turski predsjednik pozvao je svog ruskog kolegu da proglasi prekid vatre u Ukrajini, otvori humanitarne koridore i potpiše mirovni sporazum.

Putin je Erdoganu rekao uslove pod kojima bi to jedino učinio.

“Rusija će zaustaviti svoju vojnu operaciju samo ako Ukrajina prestane da se bori i ako se ispune zahtjevi Moskve”, navodi Kremlj u saopćenju.

Putin je dodao da operacija u Ukrajini teče po planu i rasporedu, te da se nada da će ukrajinski pregovarači zauzeti konstruktivniji pristup u razgovorima i uzeti u obzir realnost na terenu.

Podsjećamo, jučer je Erdoganov portparol Ibrahim Kalin rekao da je bitno da Rusija ima pouzdanog sagovornika s kojim će razgovarati dok je Zapad “spalio mostove” s Moskvom i da Ankara neće odustati od veza ni s Rusijom ni s Ukrajinom.

U narednim danima najavljen je razgovor Putina i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Podijeli objavu

Možda vas zanima