Donald Trump danas stiže u New York i kreće u veliku pravnu bitku

Bivši američki predsjednik Donald Trump “priprema se za bitku” uoči zakazanog sudskog saslušanja u utorak, rekao je njegov advokat.

Očekuje se da će Trump u ponedjeljak doletjeti u New York iz svoje kuće u Mar-a-Lagu kako bi se suočio s optužbama za tajne isplate novca porno zvijezdi.

Zatim se planira vratiti na Floridu nakon sudskog saslušanja, gdje će se obratiti svojim pristalicama. Trump je nastavio poricati bilo kakvo kršenje zakona.

Njegov advokat Joe Tacopina obećao je da će se snažno boriti protiv svih optužbi na račun bivšeg predsjednika.

“On je neko ko će biti spreman za ovu borbu. Spremni smo za ovu borbu. I radujem se pokretanju ove stvari što je prije moguće kako bismo ga oslobodili”, rekao je Tacopina za ABC-jev program This Week u nedjelju.

U medijskim izvještajima stoji da će se Trump suočiti s više od 30 optužbi povezanih s poslovnom prevarom u vezi s isplatom od 130.000 dolara Stormy Daniels 2016. kojom se pokušala kupiti njena šutnja zbog navodne afere.

Izvori upoznati sa slučajem rekli su američkim medijima da je bivši predsjednik optužen za krivotvorenje poslovne dokumentacije u prvom stepenu što je krivično djelo prema američkom zakonu.

Pojedinosti o optužbama i dalje su nepoznate. Tacopina je rekao da on lično još nije vidio optužbe.

Trump se navodno sastao sa svojim savjetnicima i advokatskim timom kako bi isplanirao svoju obranu prije današnjeg leta za New York.

Službenici za provođenje zakona rekli su CBS Newsu da će bivšeg predsjednika na putu za New York pratiti pripadnici američke tajne službe.

Očekuje se da će se predati vlastima u utorak, a saslušanje će se održati u 14:15 na Manhattanu. Sudac Juan Merchan vodit će proces.

Zgrada suda na Manhattanu bit će zatvorena popodne zbog saslušanja, rekao je njegov advokat. Bivšem predsjedniku neće staviti lisice na ruke, ali Tacopina je dodao da su drugi detalji optužbe još uvijek misterij.

“Ovo je bez presedana. Ne znam šta očekivati. Ono čemu se nadam je da ćemo ući i izaći odatle što je brže moguće, da je to tipično suđenje u kojem stojimo pred sucem, kažemo ‘nisam kriv’, postavljamo rasporede za podnošenje zahtjeva i izlazimo “, rekao je.

Službenici za provođenje zakona – uključujući FBI, službenike suda u New Yorku i Tajnu službu – pripremaju se za utorak. Njujorška policija također je navodno pojačala sigurnosne mjere u iščekivanju protesta u gradu.

Podijeli objavu

Možda vas zanima