Danas zasjeda Upravni odbor PIC-a, hoće li savjetovati Schmidtu da zaštiti državnu imovinu?

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini danas će održati sjednicu. Kako bi u utorak 28. februara trebao da na snagu stupi novi Zakon o nepokretnoj imovini kojeg je usvojila Narodna skupština RS-a, pretpostavlja se da će to biti glavna tema.

Nakon što je Zakon objavljenim u Službenom glasniku RS-a, iz OHR-a su reagovali objavom koja je od mnogih protumačena kao znak da visoki predstavnik Christian Schmidt neće reagovati i donijeti odluku kao u aprilu prošle godine kojom bi se se Zakon stavio van snage do odluke Ustavnog suda.

Naime, iz OHR-a su na Twitteru istaknuli “Osporeni zakon će imati učinak čim stupi na snagu. Sud bi trebalo da demonstrira hitnost po ovom pitanju te tako spriječi nepovratnu štetu državnim interesima. Očuvanje vladavine prava je ključno za osiguranje zakonitosti, funkcionalnosti i povoljnog investicijskog okruženja”.

Ipak, Ustavni sud Bosne i Hercegovine u dosadašnjoj praksi nije reagovao brzo i nije donosio privremene mjere zabrane. Odgovornost bi trebala u potpunosti biti na visokom predstavniku koji ima sve ovlasti da spriječi nastanak nepopravljive štete po Bosnu i Hercegovinu.

Na sjednici Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira trebalo bi prema tome trebalo se razgovarati o tome da Schmidt donose odluku o uvođenju privremene mjere zabrane dok konačnog izjašnjavanja Ustavnog suda.

Pitanje državne imovine je jedno od ključnih pitanja u kojima će se odlučiti sudbina Bosne i Hercegovine i odgovornost visokog predstavnika je da reaguje.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira čine Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, SAD, Velika Britanija, Predsjedništvo Evropske unije, Evropska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska, a Rusija je 28. jula 2021. najavila da neče više prisustvovati sjednicama.

Moglo bi se očekivati i da neke od država izvrše pritisak na Christiana Schmidta jer pitanje državne imovine Bosne i Hercegovine je spominjano i u parlamentima te je privuklo veliku pažnju.

Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, koji bi ukoliko Milorad Dodik ne donese odluku kao prošli put o odgađanju stupanja trebao stupiti sutra će sigurno biti osporen pred Ustavnim sudom. Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović već je uputio apelaciju, a apelacije će uputiti i član Predsjedništva Željko Komšić te 11 državnih parlamentaraca iz SDP-a, NIP-a, NS-a i BHI-KF.

Druga tačka koji bi mogla biti na dnevnom redu Upravnog odbora PIC-a jeste formiranje vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako još uvijek nije izabran novi predsjednik i potpredsjednik i pravno gledano proces formiranje vlasti nije u blokadi, sasvim je izvjesno da će doći do zastoja u procesu.

Iako je Christian Schmidt ranije kazao da on smatra da se u slučaju kada jedan od potpredsjednika ne daje saglasnost ne radi o blokadi, u javnosti se pojavila informacija o tome da se u OHR-u vrše konsultacije sa ciljem nametanja nove odluke.

Podijeli objavu

Možda vas zanima